Glas Javnosti

OSVETA RUSA ZA MASAKR U MAKAJEVKI: Izvršen žestok NAPAD na Ukrajince u Družkovki (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage u ponedeljak napale delove regiona Donjecka koje kontroliše Ukrajina, pogodivši selo Jakovlivka, grad Kramatorsk i uništivši klizalište u gradu Družkovka, prenosi Reuters.

Ovaj napad tumači se kao osveta od strane ruskih snaga nakon masakra u Makajevki, koji predstavlja najžešći napad na rusku vojsku još od početka rata u Ukrajini.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci raketiranja ledene dvorane u Družkovkoj u Kramatorsku, gde se nalazi privremena lokacija Oružanih snaga Ukrajine, kao osveta za Makajevku. Rusi su izneli tvrdnje da je u njoj u trenutku udara bilo 200 ukrajinskih vojnika.

Čitava dvorana je razneta, a pretpostavlja se da je napadnuta Iskanderom.

U trenutku kada je dvorana eksplodirala, novinar francuske televizije imao je lajv, a kamera je zabeležila veliku eksploziju od koje je bio udaljen svega nekoliko desetina metara. Očevici koji su iz studija uživo posmatrali jezivu scenu, ostali su nemi i šokirani prizorom.



Podsetimo, u noći 1. januara izvršen je raketni napad na Makajevku u aneksiranom delu Donjecke regije, koji se tumači kao najsmrtonosniji napad još od početka rata.


Usled napada je uništena strukovna škola br. 19, Kremlivska ulica, 48, u kojoj su bili stacionirani ruski rezervisti. Ovo je prvobitno saopštilo Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine na svom Telegram kanalu, a u međuvremenu su tu vest potvrdili i drugi izvori.

Ruski nacionalisti i pojedini zakonodavci zahtevaju kaznu za komandante koje optužuju da su ignorisali opasnosti dok ruski bes raste zbog ubistva velikog broja ruskih vojnika u jednom od najsmrtonosnijih udara od početka rata u Ukrajini.

Prema prvim podacima, u ukrajinskom napadu je poginulo oko 400 ruskih vojnika (cifra koju zastupa Kijev), a 300 ih je povređeno. Ukrajinski mediji pišu da su mobilizovani Rusi bili smešteni u zgradi strukovne škole, dok publikacija Readovka izveštava da je udarac izveden iz MLRS HIMARS.
Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su 63 vojnika poginula u novogodišnjoj noći u žestokoj eksploziji koja je uništila privremenu kasarnu u školi u Makajevki, inače gradu pobratimu regionalne prestonice Donjecka u istočnoj Ukrajini, koju je okupirala Rusija, prenosi Reuters.

Ruski kritičari rekli su da su vojnici bili smešteni pored ogromne količine municije na tom mestu, za koje je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su ga pogodile četiri rakete ispaljene iz američkih raketa HIMARS.

Glas javnosti/Reuters/Telegram

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR