Glas Javnosti

OSULA PALJBU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Baka u Rusiji osuđena zbog kritike rata u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Sud u Rusiji osudio je ženu iz jednog sibirskog grada na veliku novčanu kaznu zbog komentara na društvenim mrežama u kojima je osudila rat u Ukrajini.Sud je kaznio Ruskinju velikom novčanom kaznom iako su i ona i tužilaštvo tražili zatvorsku kaznu. Advokatica Marina Novikova (65), proglašena je u petak krivom za „širenje lažnih informacija“ o ruskoj vojsci. Ona je u komentarima na Telegramu osudi

Sud u Seversku, rodnom gradu Novikove, odredio joj je novčanu kaznu od milion rubalja (oko 12.400 dolara), izjavio je njen suprug Aleksandar Gavrik za OVD-Info, grupu za ljudska prava i pravnu pomoć.

Tužioci su tražili kaznu od tri godine zatvora. Sama Novikova je molila sud da je pošalje u zatvor i da joj ne izrekne kaznu od najmanje 700.000 rubalja (8.700 dolara) kako to zakon dozvoljava. Novikova je rekla da nema novca da plati tako veliku kaznu.


Prosečna plata u sibirskoj provinciji Tomsk, gde se nalazi Seversk, iznosi oko 56.000 rubalja, ili nešto manje od 700 dolara.

OVD-Info, koji prati proteste i hapšenja, saopštio je da je slučaj protiv Novikove među prvim pokrenutim po novom zakonu koji zabranjuje širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR