Glas Javnosti

OSUĐEN NA 5 GODINA ZATVORA ZBOG IGRICE: Pripremao napad na DRŽAVU

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan šesnaestogodišnjak je osuđen na pet godina zatvora zbog navodnog plana da gađa Federalnu službu bezbednosti Ruske Federacije u Majnkraftu.

Vojni sud u Sibiru osudio je šesnaestogodišnjeg Nikitu Uvarova na pet godina zatvora pod optužbom za „obuku za terorističke aktivnosti“, a prenosi Nova.rs.

Ruski tinejdžer osuđen je na pet godina zatvora jer je navodno planirao da digne u vazduh virtuelne službe bezbednosti FSB u popularnoj igrici Majnkraft. Uvarov i još dvoje tinejdžera prvi put su privedeni u leto 2020. zato što su na zgradu FSB-a lepili letke podrške moskovskom matematičaru i aktivisti kome se sudi za vandalizam. Policija im je tada zaplenila telefone, a u njima su pronašli razmenu planova za dizanje u vazduh zgrade FSB-a u Majnkraftu.



Istražitelji tvrde da su osuđeni takođe pravili improvizovane eksplozivne naprave i vežbali detonaciju u napuštenim zgradama. Tinejdžeri su se prvobitno suočili sa optužbama za „učestvovanje u terorističkoj organizaciji“, ali su one odbačene zbog nedostatka dokaza.

U svojoj izjavi sudu, Uvarov je rekao da se radi o pritiscima vlasti i da ne planira bilo šta da diže u vazduh.



On se izjasnio da nije kriv i da će, kada mu bude izrečena, kaznu odslužiti dostojanstveno i mirne savesti. „Poslednji put želim da kažem sudu: ja nisam terorista“, rekao je osuđeni tinejdžer.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR