Glas Javnosti

OSTAVILI MILIONE ŽRTAVA ZA SOBOM: Od početka postojanja Amerika ratuje skoro SVAKI DAN, dnevno troši MILIJARDE na vojsku

Svet
Autor: Glas javnosti

Podaci pokazuju da je Amerika od 1776. godine do danas, odnosno za 246 godinu koliko postoji, u ratovima provela čak 225 godina.

Ako se ne računa period Velike depresije od 1935. do 1940. godine, Amerika praktično od svog osnivanja nije provela nijednu deceniju bez rata, navode mediji koji se bave ratnim konfliktima. Nijedan američki predsednik nije se kvalifikovao kao predsednik mira, pa se tako može reći da se svi američki predsednici tehnički gledano mogu smatrati „ratnim“.

Amerika je, računajući samo period Drugog svetskog rata zvanično vodila čak 19 ratova, Korejski, Vijetnamski i ratove u Iraku, Avganistanu i Pakistanu, a istraživanja pokazuju da je u tim sukobima život izgubilo preko devet miliona ljudi. Svi ovi ratovi vođeni su u „ime stvaranja sveta koji će biti siguran za demokratiju.“


Prema zvaničnim podacima iz 2008. godine Pentagon je trošio svakih pet sekundi više novca nego što prosečni Amerikanac zaradi za godinu dana - oko 56.000 dolara, piše srbijadanas.com. Amerika na svoju vojsku troši više nego 15 vodećih zemalja zajedno - preko 786 milijardi dolara. pokazuju vojni proračuni.

Samo jedan američki vojnik na nekom ratištu košta toliko da je njegovo „održavanje“ ravno 60 prosečnih plata u Americi, koje po proceni Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj iznose 4. 500 američkih dolara. Nakon Hladnog rata i raspada SSSR-a, Amerika je nastavila da gomila naoružanje i ljudstvo, a zadržala je i svoje osoblje raspoređeno po Evropi, tako da Ministarstvo obrane SAD i dalje ima više od 40 generala, admirala i vojnog osoblja u Evropi, na koje godišnje troši milione evra. Podaci pokazuju da Pentagon potroši više na rat nego što potroše svih 50 američkih država zajedno na zdravstvo, obrazovanje, socijalna davanja i sigurnost.


Kada je u pitanju Balkan i Jugoslavija, najviše ljudi na ovim prostorima izginulo je u periodu između 1992–1993. - 3.000 ljudi, i drugi period 1997–1998. kada je ubijeno više od 2.000 osoba. U oba navrata, podsetimo, radi se o periodima kad je intervenisala američka vojska u okviru komande NATO-a.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR