Glas Javnosti

ORUŽJE SUDNJEG DANA! EVO ZAŠTO ZAPAD DRHTI OD STRAHA ZBOG RUSKOG POSEJDONA: Neuništiv je jer ga je nemoguće presresti!

Svet
Autor: Glas javnosti/RT Balkan

Dok Ukrajinci obleću po zapadnim zemljama skupljajući tenk po tenk ne bi li se pripremili za prolećnu ofanzivu, iz Rusije stižu vesti da je Putinov arsenal supernaoružanja konačno popunjen i prvim setom nuklearnih supertorpeda "Posejdon", koji mnogi nazivaju "oružjem apokalipse".

"Kanjon" kako su ga krstili na Zapadu, mnogi smatraju možda najvećim ruskim adutom koji potpuno "menja igru" i daje novu dimenziju nuklearnom odvraćanju- kao četvrta njegova snaga, uz projektile, bombe i torpeda.

Ovaj interkontinentalni autonomni torpedo na nuklearni pogon, zapravo je podvodni dron koji ima neograničen domet, i jedno je od šest ruskih strateških oružja koja je Vladimir Putin predstavio tokom govora 2018. godine navodeći da "danas u svetu ne postoji oružje koje može da mu se suprotstavi".


Ostalo rusko supernaoružanje čine i interkontinentalna balistička rakera "sarmat", hipersonično klizno vozilo "avangard", krstareća raketa "burevestnik", "ruski bodež", ili hipersonična raketa sa vazdušnim lansiranjem "kinžal", i hipersonična raketa "cirkon".

Legenda o "Posejdonu"
Kada su Rusi 1950-ih godina počeli da razvijaju prvo termonuklearno punjenje, postalo je jasno da tako masivna struktura teška nekoliko tona ostavlja jako malo mogućnosti za isporuku eksploziva do mete.

Mogle su ih prenositi bombe u teškim bombarderima i rakete "R7", a baš u to vreme pojavila se nova opcija- projekat morskog torpeda velikog kalibra.

Mornarica je, međutim, tada tu ideju odbila, budući da je po toj zamisli domet torpeda bio samo 24 kilometara.

Tek krajem dvadesetog veka, razvoj nuklearne energije, kompjuterskih sistema upravljanja i nauke o materijalima dao je novu šansu ruskom morskom čudovištu.

"Rad na onome što se danas zove Posejdon započeo je kasnih 1980-ih u Državnom raketnom centru Makejev i Projektnom birou za podvodnu brodogradnju Rubin. Devedesetih godina prošlog veka stvorene su kompaktne nuklearne elektrane, koje su omogućile stvaranje podvodnih vozila neograničenog dometa", piše "Izvestija".


Medij dodaje da je sredinom 2000-ih počelo je stvaranje prvih eksperimentalnih prototipova, kao i testiranje pojedinih delova torpeda, a da je prvo uspešno lansiranje eksperimentalnog prototipa sa podmornice "B-90 Sarov" održano u oktobru 2008.

"Kanjon" zvani još i "status-6", sadašnje ime "Posejdon" dobio je tek nakon što je predsednik Vladimir Putin 1. marta 2018. prvi put najavio stvaranje podvodnog vozila za uništavanje obalskih ciljeva.

"Oružje terora"

Ovo oružje smatra se i vaskrsenjem "super torpeda akademika Andreja Saharova", a ono što najviše plaši Zapad jesteneograničeni domet "Posejdona" zbog koga će ova torpeda bez problema moći da pogode priobalne ciljeve i u Atlantskom, Indijskom i Tihom okeanu.


Ili, što bi neimenovani visoki američki zvaničnici rekli za Si-En-En- "sposobni su da pogode američke priobalne gradove".

Spekuliše se da će "Posejdoni" najverovatnije biti deo Pacifičke flote i tako pretiti američkim pomorskim bazama na zapadnoj obali, ali i ključnim gradovima SAD poput Los Anđelesa.

Nekadaši pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost Kristofer Ford, krajem 2020.godine ustvrdio je da su "Posejdoni" dizajnirani da "radioaktivnim cunamijem zapljusnu američke primorske gradove" i tako ih učine "nenastanjivim".

"To je oružje terora", upozorio je Ford.


Ukazujući na to koliko je silan "Posejdon", popularni ruski voditelj Dmitrij Kiseljov prokomentarisao je da bi Moskva mogla nuklearnim cunamijem da izbriše Britaniju sa mape u znak odmazde za podršku Ukrajini.

Udar nuklearnog podvodnog drona mogao bi, utvrdio je on, da potopi Veliku Britaniju pod plimnim talasom radioaktivne morske vode visokim 500 metara.

Neuništivi "Posejdon"

Glavni zadatak ovog oružja, kako "Izvestija" piše, jeste "garantovani uzvratni udar ispod vode u slučaju nuklearnog raketnog napada".

A, uz to, budući da nema prepreka da se ovaj borbeni sistem opremi sredstvima za navođenje na pokretne morske ciljeve, "Posejdoni" se mogu koristiti i protiv eskadrila brodova. A s obzirom na to da su operativni na dubinama do 1.000 metara, mogu da izvode i istraživačke zadatke.



I, kao što je i Putin rekao, "Posejdon" je neuništiv. A najviše zbog toga što je, barem prema rečima glavnog urednika časopisa Nacionalna odbrana Igora Kortočenka, nemoguće presresti ga.
"Ovo je autonomno podvodno vozilo dizajnirano da nuklearnim eksplozivom udari obalu potencijalnog neprijatelja", naveo je on, tvrdeći da je dubina njegovog lansiranja isključuje mogućnost presretanja.

U slučaju "Posejdona" beskorisni su i američki sateliti sa infracrvenim senzorima za praćenje lansiranja ruskih raketa. Jer, kako piše italijanska "Republika", ovaj supertorpedo je dizajniran da emituje vrlo malo toplote i da se tiho kreće brzinama većim od 100 kilometara po času.

Torpedo "Posejdon", opremljen nuklearnom bojevom glavom, sposoban je, kako tvrdi i ovaj list, da izazove radioaktivni cunami, a efekat njegovog lansiranja poredi se sa lansiranjem interkontinentalne balističke rakete.

"To je džinovski torpedo koje može da pogodi obalske gradove sa razornim rezultatima. U poređenju sa interkontinentalnom balističkom raketom, veoma je sporo, ali verovatno nezaustavljivo", navodi "Naval njuz".

Neuhvatljiv i nedostižan

Očekuje se da će brzina oružja biti oko 70 čvorova, što je brže od postojećih torpeda, iako, prema nekim izveštajima, možda čak bude dostizalo i 108 čvorova, a to ga već čini neuhvatljivim.

Radna dubina od oko 1.000 metara čini ga i nedostižnim.

Koliko je težak termonuklearni teret "oružja apokalipse", kako su ga opisali na Zapadu, zasad je još neizvesno, jer procene se kreću od dva do 100 megatona.

Naime, na osnovu poverljivog ruskog slajda koji je  2015. godine, slučajno emitovan u video klipu na  državnoj televizijskoj stanici u toj zemlji, "Posejdon" može da bude opremljen termonuklearnom bojevom glavom od 100 megatona. Međutim, noviji ruski izveštaji navode bojevu glavu od dve megatona.

Zarad poređenja, američka nuklearna bomba "Debeljko" bačena na Nagasaki na kraju Drugog svetskog rata nosila je svega 21 kilotona nuklearnog tereta.

Podmornica "Belgorod"

Ovi projektili, kako je naveo TASS, biće raspoređeni na nuklearnoj podmornici "Belgorod" koja je sa radara NATO-a u nestala u oktobru 2022. godine i na Zapadu tada napravila paniku budući da se verovalo da je razlog njenog nestanka upravo testiranje nuklearnih torpeda.

Reč je o višenamenskoj podmornici koja je u Severodvinsku porinuta 2019. godine, a floti se priključila početkom jula prošle godine.

To je najveće takvo plovilo napravljeno u poslednjih 30 godina i danas najduža podmornica u okeanu sagrađena od trupa podmornice "Oskar 2".

Sa više od 185 metara, ona je duža čak i od podmornica američke mornarice klase "Ohajo", dugih 173 metra, i na njoj će se, prema izveštajima, nalaziti šest lansera za "Posejdone".




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR