Glas Javnosti

Oružje iz Evrope masovno ide u Afriku

Svet
Autor: Glas javnosti

Uoči početka 2023. godine pojavile su se potvrde o nelegalnim isporukama oružja iz Evrope u afričke zemlje. Sada oružje pada ne samo u ruke najvećih terorističkih grupa, već i relativno malih oružanih grupa, koje opravdavaju nošenje oružja u cilju samoodbrane. O posledicama ove tendencije po region za Sputnjik pričali su afrički stručnjaci.

Protok šverca oružja iz Evrope u Afriku već daje svoje plodove: broj terorističkih napada u Centralnoj i Južnoj Africi povećao se u 2022. godini za 50 odsto u poređenju sa prethodnim godinama, a u Zapadnoj Africi za 20 odsto. Nelegalno oružje uglavnom dospeva u basen jezera Čad i centralne regione Sahela.

Upozorenja
Čadski stručnjak za bezbednost Ismail Mohamed Taher izražava bojazan da će krijumčarenje evropskog oružja u Afriku samo rasti, što će doprineti porastu napetosti na kontinentu.


„Pored terorista, na kontinentu se redovno sukobljavaju i manje naoružane grupe: na primer, zbog prirodnih resursa, farmi i rudnika. Čak i kod takvih naoružanih formacija sada se pojavljuje evropsko oružje. Shodno tome, rasplamsavanje sukoba zbog kontrole nad nalazištima zlata na severu Čada i Nigera posebno je rizično. Neočekivano se ispostavilo da je čvorište u senci za transfer oružja postao Alžir“, ističe stručnjak.

Porast sukoba
Sa svoje strane, politički analitičar iz Čada Abu Bakr Abdel Salam istakao je da glavni protok šverca oružja vodi do pobunjeničkih pokreta i terorističkih ćelija.

„U Čadu, na primer, i regionu Tibesti, oružje dospeva kod svih redom. Neki ga nose pod izgovorom samoodbrane. Trgovina oružjem je takođe aktivna u Kongu, Nigeriji, području Delte. Zato je prevelik rizik od novih sukoba, prevrata, pa i većeg rasta nasilja i nestabinosti. Mafija, bande i kriminalne grupe u brojnim zemljama Sahela već su dobile nekoliko partija evropskog oružja: i to uskoro može dovesti do povećanja sukoba“, objasnio je on.

Maršruta šverca
Prema rečima čadskog stručnjaka, region je postao otvoreno tržište za trgovinu oružjem iz Evrope, ono prvenstveno dolazi iz Ukrajine preko evropskih zemalja. Baza za pretovar su zemlje Magreba. Rast prodaje nelegalnog oružja primećen je u Alžiru.

Prema podacima Nacionalnog istraživačkog biroa Finske (NBI) u oktobru prošle godine finska policija razotkrila je krijumčarenje oružja iz Ukrajine na crno tržište Afrike. Prema preliminarnim podacima istraživanja, resor je došao do zaključka da je u rukama kriminalaca mogla da završi velika količina oružja koje je ranije isporučivana Kijevu.

U oblasti Sahel primetan je četvorostruki porast indeksa nasilja terorističkih grupa od 2019. godine. Nema nikakvih pretpostavki da će ove godine doći do njegovog smanjenja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR