Glas Javnosti

ORBAN UDARIO ŠAMAR EU! I opozicija glasala za "Putinov zakon" u Mađarskoj!

Svet
Autor: Glas javnosti

Napori Evropske unije da primora Mađarsku da ukine zabranu promovisanja homoseksualnosti u školama bili su uzaludni, rekao je premijer Viktor Orban u četvrtak kada je kontroverzni zakon u zemlji stupio na snagu.

Vlada neće dozvoliti LGBT aktivistima da ulaze u škole, rekao je Orban.

U četvrtak je u Mađarskoj na snagu stupio novi zakon kojim se zabranjuje izlaganje i promocija rodnog identiteta osim rođenja, promene pola i homoseksualnosti mlađih od 18 godina u školama, na televiziji i u oglašavanju.

Mnogi kažu da je ovaj zakon identičan "Putinovom zakonu" o zabrani homoseksualne propagande.

Taj zakon predviđa listu udruženja koja smeju da predaju o seksualnosti.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen upozorila je u sredu Mađarsku da mora da ukine zakon ili da će se evropski zakon primeniti na zemlju.

Ali Orban je odgovorio da samo Mađarska ima pravo da odluči kako će školovati i odgajati svoju decu.

Zakon je kritikovan i u zemlji i u inostranstvu i protiv njega su održani protesti, a grupe za ljudska prava pozvale su stranku premijera Fidesa da povuče zakon.

"Evropski parlament i Evropska komisija žele da dozvolimo LGBT aktivistima i organizacijama da uđu u vrtiće i škole. Mađarska to ne želi”, napisao je Orban na svojoj stranici na Fejsbuku, rekavši da je to "stvar nacionalnog suvereniteta”.

„Briselske birokrate nemaju pravo da se mešaju u ovo, i šta god da kažu, nećemo dozvoliti LGBT aktivistima pristup našoj deci", rekao je

Orban, je mađarski premijer od 2010. godine, a pred njim su izbori sledeće godine. Još više konzervativni i borbeni u promovisanju, kaže on, tradicionalnih katoličkih vrednosti pod pritiskom liberalnog Zapada.

Opoziciona stranka Jobbik takođe je podržala zakon u parlamentu.

U četvrtak su nevladina organizacija Amnesti International i Hatter pustili ogroman balon duginih boja iznad zgrade mađarskog parlamenta, protestujući protiv zakona.

„Cilj im je izbrisati članove LGBTK zajednice iz javnosti", rekao je David Vigh, direktor Amnesty International Mađarska.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR