Glas Javnosti

Orangutan zalečio ranu melemom koji je napravio od biljaka

Svet
Autor: Glas javnosti

Orangutan sa indonežanskog ostrva Sumatra zalečio je sebi veliku ranu na obrazu koristeći melem napravljen od biljaka. Ovo je ujedno prvi zabeleženi slučaj da je životinja u divljini lečila povredu uz pomoć lekovite biljke.

Nakon što su biolozi primetili da je orangutan Rakus naneo biljni oblog na lice, rana se zatvorila i zacelila u roku od mesec dana.

Naučnici kažu da ovakvo ponašanje možda vodi poreklo od zajedničkog pretka ljudi i velikih čovekolikih majmuna.


„Oni su naši najbliži rođaci i ovakav primer pokazuje koliko toga delimo sa njima. Sličniji smo im nego što smo različiti“, kaže biolog dr Izabela Laumer sa Instituta „Maks Plank“ i vođa istraživanja.

Njen tim je u junu 2022. godine u Nacionalnom parku Gunung Leuser primetio da Rakus ima veliku ranu na obrazu.

Veruju da je povređen u borbi sa suparnicima – drugim mužjacima orangutana, jer su se u danima pre nego što su primetili ranu čuli njegovi glasni krici.

Tim je onda primetio da Rakus gricka stabljiku i listove biljke „akar kuning“, koja ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva i lokalno stanovništvo je koristi kod lečenja povreda, ali i malarije i dijabetesa.

Rakus je više puta stavljao tečnost na obraz, a onda po rani razmazao sažvakanu biljku sve dok nije potpuno prekrila ozledu. Potom je nastavio da se hrani biljkom.

Melem je, čini se, uradio svoje. Naučnici su primetili da nije bilo nikakvih tragova infekcije, a rana se zatvorila u narednih pet dana. Nakon mesec dana, potpuno se zacelila.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR