Glas Javnosti

OPŠTI HAOS U FEJSBUKU: Zaposleni se pobunili protiv Zakeberga zbog Trampovih objava!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Zaposleni u Fejsbuku pobunili su se zbog odluke osnivača i generalnog direktora ove kompanije Marka Zakerberga da ne cenzuriše objave američkog predsednika Donalda Trampa.

Spor je kulminirao zbog toga što je na Fejsbuku ostao ceo Trampov post napisan 29. maja, a koji je Tviter cenzurisao „zbog glorifikovanja nasilja“.

Foto: Glas javnosti/ ilustracija

U tom postu, Tramp je napisao da su demonstranti u Mineapolisu „razbojnici koji obeščašćuju sećanje na Džordža Flojda“, najavio da će u taj grad poslati vojsku ako bude potrebno, te dodao izreku „kad počne pljačka, počne i pucnjava“.

Upravo ta izreka bila je sporna Tviteru, koji ju je protumačio kao pretnju demonstrantima, ali nije bila sporna i Fejsbuku. Post i dalje može da se pročita na Tviteru, ali tek kada se klikne na poruku koja ga prekriva.

Među onima koji su se pobunili protiv politike Fejsbuka u vezi sa Trampom su i visokopozicionirani menadžeri, kao što su Džejson Stirman ili Endrju Krou.

-Neprihvatljivo je da dajemo mogućnost širenja dezinformacija i podsticanja nasilja, ma ko god da to radio- napisao je Krou, šef jednog od Fejsbukovih odseka, na Tviteru.

Zakerberg je objasnio da bi post trebalo da ostane kao „upozorenje demonstrantima da bi policija mogla da puca na njih, pa samim tim pravila nisu prekršena“.

Dodao je i da se „veoma ne slaže“ sa Trampovom retorikom, ali kako veruje da „ljudi treba da imaju mogućnost da sami vide, jer odgovornost onih na pozicijama može da se utvrdi samo ako je njihov govor podložan javnoj proveri“.

U Fejsbuku sukobi u vezi sa Trampom nisu novina, a kako je objasnio šef Tvitera Džek Dorsi, većina zaposlenih u kompanijama Silicijumske doline deli levičarska ubeđenja.

Ranije su se Zakerbergovim stavovima protivili i Rajan Freitas, visokopozicionirani direktor, koji je rekao da „Mark greši“ i da će se „svim silama potruditi da mu promeni mišljenje“.

Da stvari nisu bezazlene kada su politički stavovi zaposlenih u pitanju, govori i podatak da je Gugl pre dve godine morao da odustane od razvoja veštačke inteligencije za Pentagon posle pobune radnika.

Takođe, jedan od Guglovih inženjera Džejms Darmor dobio je otkaz kada je poslao interno pismo u kom kritikuje kompaniju zbog odsustva političkih različitosti.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP