Glas Javnosti

OPŠTI HAOS U BERLINU! Ceo grad blokiran, na ulicama preko 3.000 traktora

Svet
Autor: Glas javnosti

U ranim jutarnjim časovima, poljoprivrednici su dovezli svoje traktore u Berlin iz svih delova Nemačke kako bi se pridružili masovnom protestu protiv najavljenog povećanja poreza.

Oko 3.000 traktora, 2.000 kamiona i više od 10.000 ljudi okupilo se duž avenije koja vodi ka Brandenburškoj kapiji, označavajući vrhunac nedelje antivladinih demonstracija.

Rojters izveštava da su traktori i kamioni bili parkirani duž avenije, dok je na hiljade poljoprivrednika mahala nemačkim zastavama uprkos hladnoći. Protesti su postali značajan izvor pritiska na koaliciju kancelara Olafa Šolca dok pokušava rešiti budžetske izazove i suzbiti rastuću desničarsku opoziciju.

Policija je upozorila da je avenija već bila prepuna, preusmeravajući demonstrante na alternativne lokacije, uključujući Olimpijski stadion u Šarlotenburgu. Vlada, suočena sa snažnim otporom, pristala je na određene ustupke, uključujući produženje ukidanja subvencija za dizel gorivo u poljoprivredi, ali to nije zadovoljilo farmere.


Karl-Vilhelm Kempner, farmer iz Kelna, izjavio je da poljoprivrednici veruju da će izumreti ako se ne preispitaju planovi vlade. Protesti su privukli podršku opozicionih konzervativaca i krajnje desnice, koji tvrde da ponuđeni ustupci nisu dovoljni.


Vlada, nastojeći umiriti situaciju i izbegavati radikalizaciju političke debate, odlučila je produžiti određene povlastice, ali lideri protesta zahtevaju ozbiljniji dijalog. Ministar finansija Kristijan Lindner planira se obratiti demonstrantima, a lideri koalicionih partija pozivaju na sastanak kako bi se razgovaralo o njihovim zahtevima.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR