Glas Javnosti

Opasnost ako se otvore škole, nova studija pokazala odnos zaraznosti dece i njihovih roditelja

Svet
Autor: Glas javnosti

Deca su manje zarazna od njihovih roditelja i tako sigurno manje podstiču širenje korona virusa, proizilazi iz preliminarnih rezultata studije koju je predstavio prof. Klaus Mihael Debatin, direktor Dečije klinike univerziteta u Ulmu.

Za ovu studiju su naučnici četiri nemačkih univerzitetskih klinika - Hajdelberg, Ulm, Frajburg i Tibingen - od aprila testirali oko 2.500 dece i njihovih roditelja na antitela na korona virus.

Debatin je istakao da je to najveća studija u svetu na ovu temu, koju je predstavio na konferenciji za štampu vlade pokrajine Baden Virtenberga koja je, inače, odlučila da ponovo otvori škole od 29. juna.

Naučnici su svojim saznanjima izazvali pažnju ne samo politike, već negiraju i ranije pretpostavke o deci i korona virusu.

Tako je jedan od politički najuticajnijih virologa Nemačke, Kristijan Drosten krajem aprila tvrdio da su deca podjednako zarazna kao odrasli.

On je, s tim u vezi, upozorio na opasnosti ponovnog otvaranja škola.

U junu je Drosten tvrdio da primer gripe pokazuje da deca i odrasli u sebi nose slične količine virusa.

Međutim, naučnici četiri univerziteta sada su došli do zaključka da to nije tačno.

Mogući razlog što deca manje šire korona virus može se naći u tome da imaju manje „receptora“ na koje se virus može „zakačiti“.

Njihov imuni sistem u grlu je snažniji u odbrani korone, navode naučnici.

Debatin je istakao da je jasno da su deca znatno manje oboljevala od korona virusa i da je problem Drostenove studije pogrešna interpretacija.

(Izvor Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR