Glas Javnosti

OPASNO SE ZAKUVALO! Moskva besna, SAD postavlja NUKLEARNE BOMBE na granicama Rusije! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas Javnosti

Moskva je besna! SAD razmeštaju nuklearno oružje na teritorijama evropskih članica NATO. Rusija zahteva da to zaustave, tvrdeći da to istovremeno krši uslove postojećih ugovora i čini verovatnijim da će se dogoditi razarajući sukob.


Pretpostavljeni pobednik spornih američkih izbora, bivši potpredsednik Džo Bajden kritikovao je odluke Bele kuće da se povuče iz sporazuma o kontroli naoružanja. Bajden je široko viđen kao pristalica nuklearne deeskalacije, govoreći tokom svoje prve kampanje u Senatu da „beskrajni ratovi, oslanjanje na lažne obaveze globalne moći i otvorene i prikrivene manipulacije stranim režimima" nisu američke vrednosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je na sastanku u organizaciji energetskih kompanija "Ševron" i "Transnjeft" da se Moskva „nada da će Sjedinjene Američke Države prestati da dele nuklearno oružje svojim saveznicima i da će prestati da raspoređuju nuklearno oružje u zemljama koje nemaju takvo oružje. Očigledno je da to dovodi do destabilizacije, a pored toga, pojavljuju se i novi rizici. To je i kršenje članova 1. i 2. Ugovora o neširenju oružja".

Rusija je zabrinuta zbog novih poteza SAD-a za razmeštanjem takozvanih bojevih glava sa „malim nabojem". Iako su u apsolutnom smislu manje snažnije, međunarodne organizacije upozorile su da bi se mogle koristiti za opravdanje njihove upotrebe u manje ekstremnim okolnostima. Rjabkov je dodao da „ovo spušta prag njihove upotrebe. I vidimo povratak koncepta ograničenog nuklearnog rata. Američka vojna doktrina obelodanjena je pre 50 godina, gde se navodi da bi moglo biti prihvatljivo koristiti nuklearno oružje kao deo konvencionalnog rata".

Amerikanci su se 2019. godine formalno povukli iz Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa, koji je zabranjivao određen broj oružja s potencijalom da nanese udar iz daljine na druge države. Američki državni sekretar Majk Pompeo ustvrdio je da je Rusija prekršila uslove Sporazuma, što Moskva snažno negira. U to vreme, ministar odbrane Mark Esper rekao je da bi se SAD trebale vratiti razvoju ovih projektila „ne samo za Evropu, već i za sve regione u kojima se raspoređujemo, jer bi oružje srednjeg dometa bilo veoma važno "Američkoj komandi za Pacifik".

(Glas Javnosti/ vostok. rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR