Glas Javnosti

OPALO ISPOD PROSEKA: Umanjena seča šuma u Amazonu

Svet
Autor: Glas javnosti

Seča stabala u kišnim šumama brazilskog Amazona smanjena je za 68 odsto tokom aprila u odnosu na isti period prošle godine, zvanični su podaci Agencije za svemirska istraživanja "Inpe". Analitičari navode da ovi podaci predstavljaju pozitivan znak za predsednika Brazila Luiza Inasija Lulu da Silvu, jer je to prvi značajniji pad u seči šuma Amazona od njegovog dolaska na vlast.

Silva je tokom predizborne kampanje prošle godine obećao da će okončati seču stabala nakon višegodišnjeg uništavanja tokom mandata njegovog prethodnika na funkciji brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

Prema podacima agencije „Inpe“, tokom proteklog meseca očišćen je prostor od 328,71 kilometara kvadratnih brazilskog Amazona, što je znatno ispod mesečnog proseka od 455,75 kilometara kvadratnih.


Stručnjaci ističu da je previše rano za potvrdu stalnog smanjenja seče šume pošto tek predstoji period u kojem se šuma najviše seče, a to je od jula do septembra, ali da ipak predstavlja pozitivan signal nakon višegodišnjeg uništavanja u Amazonu.

 Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR