Glas Javnosti

Olaf Šolc odlazi sa mesta kancelara Nemačke?

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc mogao bi da napusti svoju funkciju ranije zbog gubitka poverenja, piše list La Republika, pozivajući se na svoje izvore.

– Godine 2024. kancelar bi mogao biti prinuđen da prestane da vodi državu. Postoje glasine da bi slučaj Vajerkard i odnosi sa Janom Marsalekom mogli da zadaju poslednji udarac lideru socijaldemokrata – navodi list.

Kako piše list, tri četvrtine Nemaca je nezadovoljno aktivnostima Šolca i njegove stranke. Jedan od najočiglednijih faktora nepoverenja bio je skandal Vajerkard.

U junu 2020. godine, kada je sadašnji kancelar bio ministar finansija, Vajerkard je optužen za prevaru nakon što su revizori zabeležili manjak od 1,9 milijardi evra. Ali Šolc i njegovo ministarstvo pokušali su da zaštite korporaciju od napada, što je izazvalo negodovanje i sumnju.

Jedan od vodećih menadžera Vajerkarda Austrijanac Jan Marsalek pobegao je. Nemački mediji tvrde da je možda u Rusiji ili Belorusiji. Ambasada Austrije u Moskvi je za RIA Novosti saopštila da ne raspolaže informacijama o tome gde se nalazi bivši glavni izvršni direktor. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne zna ništa o „transportu” Marsaleka.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR