Glas Javnosti

Посмртни остаци усташа у Хрватској покопани уз државне почасти

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Н1 / од 18.09.2018.

Министарство хрватских бранитеља представило је на локацији Тушканац у Загребу резултате ексхумације и ископина масовне гробнице са жртвама послератног раздобља Другог светског рата. Истраживање је започело почетком године када су првобитно пронађене 24 жртве, док је у другој фази ископавањем пронађено још најмање 48 посмртних остатака.

Том приликом министар бранитеља Томислав Медвед није могао да избегне питање зашто остатке жртава партизанских злочина - међу којима има и остатака војника домобранске и усташке војске - сахрањују уз државне почасти. Медвед тврди да војника нема, иако очевици тврде супротно.
"Ево имате овде испред себе откопану гробницу па утврдите о коме се ради, пронађите било који предмет, имате жицу, имате чауре којима су ликвидирани на самом лицу места, тешко је утврдити овде о којој се популацији ради", казао је Томислав Медвед.

На питање да ли он тиме оправдава покоп усташа уз одређене почасти, Медвед је казао: "Ја вас усмеравам на закон који је донет 2012. године".

Мирослав Лукшић, сведок егзекуција на локацији Тушканац, испричао је како је вишедневна смакнућа посматрао из стотинак метара удаљене породичне куће као 14-годишњак.

"Цивила је било па једно 70 посто, а униформисаних... Нисам могао констатовати да ли имају домобрански знак или усташки знак... Али било је униформисаних", рекао је Лукшић.

Глас јавности / Н1 / од 18.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR