Glas Javnosti

Na Londonskoj berzi našao se hrvatski grad: Britanci ulažu 50 miliona evra u Hrvatsku

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Slavonski gradić Slatina osvanuo je kao vest na londonskoj burzi. Naime, britanska kompanija za energetiku objavila je će baš ondje početi s bušenjem na polju geotermalnih izvora.

Iz velike kompanije u Velikoj Britaniji koja se bavi energetikom došli su u Slatinu da bi još više širili svoje poslovanje. Već su završili prvu fazu bušenja koja pokazuje da ondje postoje velike količine geotermalne vode. Sledeća faza biće bušenje i to još četiri kilometra dublje, a onda će graditi veliku geotermalnu elektranu. Meštanima Slatine to puno znači.
- Sve što se proizvede i što bude izgrađeno u Slatini će biti na dobrobit građana. Tako da, hoće li to engleska firma graditi ili će graditi Kinezi, ali sve ostaje u Slatini i za našu decu koja će tu nastaviti živeti, rekao je stanovnik Slatine Robert Turkalj.

U gradskoj upravi ovog hrvatskog grada pozdravljaju ovaj projekt jer znaju da će im to značiti jeftiniju i ekološki čistu električnu energiju. Sastanak s investitorima već je dogovoren. "Svaki investitor nam je dobrodošao i svako radno mesto je jako dobro, a u budućnosti smo kao Grad Slatina zainteresirani za ovakvo grejanje, pojasnio je Ilija Nikolić, zamenik gradonačelnika.


Na svojim zvaničnim stranicama, Britanci su najavili da bi bušenje trebalo početi za šest meseci. Njime će se dodatno uverili da izvori geotermalne vode tamo uistinu i postoje jer ulog je velik – bušenje i elektrana koštaju oko 50 miliona evra.

No, veruju u velik potencijal takozvanog Panonskog bazena, u postojanje izvora geotermalne vode, te da će iz cijevi u Slatini krenuti topla vodena para koja, procenjuju, znači financijsku dobit od 14 miliona evra godišnje.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR