Glas Javnosti

OKO 6% ZALIHA PROIZVODE RUSKE KOMPANIJE: Amerika uvodi carinu od 200% na uvoz ruskog aluminijuma

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države (SAD) od 10. marta će uvesti tarifu od 200% na obrađeni aluminijum i njegove derivate proizvedene u Rusiji, saopšteno je iz Bele kuće.

SAD će od 10. aprila primenjivati carinu od 200% na uvoz rude aluminijuma proizvedene u Rusiji, što se može uporediti sa zabranom uvoza, prenosi B92.
- Predsednik Joe Biden je stavio kao prioritet ublažavanje efekata ruske invazije na domaće industrije koje su kritične za našu nacionalnu bezbednost, a to uključuje američku industriju aluminijuma - navodi se u saopštenju američkog Ministarstva trgovine, piše portal Ekapija.

Oko 6% svetskih zaliha aluminijuma proizvodi ruska kompanija Rusal.
- Uvođenjem te tarife uskraćujemo Rusiji važno tržište za njen aluminijum, dok stajemo u odbranu američkih radnika. Nastavljamo da se zalažemo za sankcije kao najefikasnije sredstvo za vladu da preduzme akciju protiv Rusije i izjednači uslove za američke proizvođače - navodi se u saopštenju.
Sankcije američkog ministarstva finansija protiv Rusala iz 2018. godine zamrzle su najveći dio izvoza te kompanije, paralisale njen lanac snabdevanja i uplašile kupce.
Nakon što je objavljeno da će SAD uvesti nove tarife, cene aluminijuma, ključnog za transportnu i građevinsku industriju, pale su 2,5% na 2,34 hiljade dolara po toni.

Malo je vjerovatno da će tarife značajno zaoštriti tržište aluminijuma u SAD, jer ta zemlja uvozi samo mali procenat aluminijuma iz Rusije.
Američki uvoz rude aluminijuma i legura iz Rusije iznosio je 191,81 hiljadu tona, ili otprilike 4,4% od ukupno više od 4,4 miliona tona prošle godine, u poređenju sa 8,9% u 2018. i 14,6% u 2017.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR