Glas Javnosti

Ogromna potražnja za zlatom i zlatnim dukatima

Svet
Autor: Glas Javnosti

U Austriji je zbog pandemije korona virusa došlo do ogromne potražnje za zlatom i zlatnim dukatima.

Potražnja je trenutno dostigla nivo ekonomske i finansijske krize od 2008. do 2011. godine, preneo je direktor preduzeća za izradu zlatnika "Manze Osterajh", stopostotne ćerka firme Nacionalne banke Austrije, Gerhard Starsih.

"Mnogo žele da investiraju u plemenite metale. Velika potražnja je počela sa početkom krize", objasnio je on i dodao da postoji i velika ponuda.

Skladišta njegove kompanije su u martu rasprodate, ali trenutno se proizvode novi zlatni dukati. inače ova kompanija ne prodaje samo u Austriji, već je prisutna na međunarodnom tržištu, pa je tako u martu profitirala od zatvaranja južnoafričke kompanije i kandaske "Rojal Kanadian Mint".

Potražnja za zlatnim dukatima i zlatom je u martu bila najveća, prevazišla je januar i februar mnogo puta. U tekućem aprilu je potražnja daleko veća nego pre krize, ali u poređenju sa martom je nešto opala. Starsih procenjuje da će ove godine njegova kompanija prodati do milion unci zlata. U ekonomski dobroj 2019.godine, u kojoj su i deonice bile traženije, prodato je "svega" 300.000 unci, a najbolja godina bila je 2009. kada je prodato dva miliona unci, preneo je on.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR