Glas Javnosti

OGROMAN RIZIK PO SVET: Laboratorija u Sudanu mogla da postane biološka bomba

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon što su sudanski borci zauzeli Nacionalnu laboratoriju za javno zdravstvo u glavnom sudanskom gradu Kartumu, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na "veliki biološki rizik".Laboratorija je inače zauzeta tokom primirja na kojem su insistirale Sjedinjene Američke Države, najviše kako bi strane države mogle evakuisati svoje državljane iz Sudana. Podsetimo, borbe su izbile između Sudans

Neimenovani visoko rangirani izvor otkrio je CNN-u da su borci paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF-a) zauzeli laboratoriju u kojoj se nalaze uzorci bolesti i drugi biološki materijali. “Opasnost leži u izbijanju bilo kakvog oružanog sukoba u laboratoriji jer bi je to pretvorilo u mikrobnu bombu”, kazao je.

Nima Sadeed Abid, predstavnica SZO-a u Sudanu, tvrdi da je takav razvoj “ekstremno opasan” i da postoji ogroman “biološki rizik”.


U spomenutoj laboratoriji nalaze se izolovani uzorci dečje paralize, boginja i kolere.

SZO je za CNN otkrio i da ”laboratorijsko osoblje više nema pristup laboratoriji”.

Tvrde i da je laboratorija u više navrata ostala bez struje, što znači “da više nije moguće na ispravan način upravljati biološkiim materijalom uskladištenim u laboratoriji u medicinske svrhe”, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR