Glas Javnosti

OGRANIČILI UPOTREBU PIROTEHNIKE: Nova godina u Norveškoj dočekana uz vatromete i incidente

Svet
Autor: Glas javnosti

Dolazak Nove 2023. godine dočekan je širom Norveške uz spektakularne vatromete od kojih su neki koštali i više od 100.000 norveških kruna (oko 10.000 evra).

U ovoj zemlji je upotreba pirotehničkih sredstava u novogodišnjoj noći dozvoljena samo od 18 časova 31. decembra i prva dva sata 1. januara.

Uprkos tome prodavci pirotehničkih sredstava, koji su, prema navodima norveških medija zbog krize, očekivali slabiju prodaju, potvrdili su da je ona bila u “standardnim okvirima” i da su mušterije prosečno trošile između 4.000 i 12.000 norveških kruna, prenosi N1.


U svim većim gradovima, poput Osla, Bergena, Trondhajma, Kristijanstena, Dramena, tačno u ponoć priređeni veliki vatrometi, a jedan od najspektakularnijih ispaljen je sa zgrade Norveške opere u Oslu.

Po tradiciji, novogodišnji vatrometi ispaljivani su i iz dvorišta porodičnih kuća, sa ulica i trgova, a zbog nepravilne upotreba pirotehničkih sredstava registrovan je veći broj lakših povreda.

Prema izveštajima policije i službe hitne pomoći, u novogodišnjoj noći u Norveškoj bilo je dosta tuča i nereda, u kojima su učestvovale uglavnom mlađe osobe, a zabeleženo je samo nekoliko težih incidenata.

U Oslu je uhapšen muškarac koji je u jedan noćni klub uneo vatreno oružje. Policija je saopštila da je u pitanju pištolj, ali da uhapšeni čovek nije predstavljao opasnost za goste i policajce u civilu koji su ga uhapsili.


U Haugesundu je uhapšen dvadesetogodišnji mladić koji je odgrizao deo uha svom vršnjaku, dok je u Šienu jedan tinejdžer dovežen u bolnicu sa ubodnim ranama koje je zadobio u od tridesetogodišnjeg muškarca koji je uhapšen.

Prema navodima policije, u novogodišnjoj noći nije bilo ni ozbiljnijih saobraćajnih incidenata, a registrovano je samo dvadesetak lakših nezgoda sa materijalnom štetom.

Prema zvaničnim podacima, u Norveškoj je tokom 2022. godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 118 osoba.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR