Glas Javnosti

OGRANIČENJE CENE GORIVA JOŠ TRI MESECA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Mađarska će produžiti ograničenje cene goriva za još tri meseca, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, što je najnovija mera protiv inflacije koju je objavila njegova vlada.

- Ograničenje cene je funkcionisalo, pa ga produžavamo za još tri meseca“ - rekao je Orban, preneo je Rojters.

To znači da će ograničenje maloprodajne cene goriva na 480 forinti (1,53 dolara) po litru, koje je trebalo da istekne sledeće nedelje, ostati na snazi do 15. maja.

Suočena sa porastom cena, koja bi inflaciju mogla da podigne na najviši nivo od 2008. godine, Orbanova vlada je u februaru ograničila cene osnovnih namirnica, produžavajući već postojeća ograničenja cena energije, goriva i hipotekarnih zajmova.

Uprkos kontroli cena, mađarske potrošačke cene su u januaru porasle najbržim tempom u skoro 15 godina, kao i bazna inflacija, što je navelo analitičare da signaliziraju potrebu za dodatnim povećanjem kamatnih stopa.

Orban je ograničio i kamate na hipotekarne kredite do kraja juna, kako bi zaštitio zajmoprimaoce od povećanja troškova otplate, nakon što je inflacija podstakla centralnu banku da poveća kamatne stope više nego što se ranije očekivalo.

BONUS VIDEO: Kako nas varaju trgovci - lažna sniženja, sumnjivi pokloni, reklamacije kao nemoguća misija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR