Glas Javnosti

Oglasila se kompanija koja je proizvela avion u kojem je poginuo Prigožin

Svet
Autor: Glas javnosti

Model mlaznjaka Embrajer (Embraer) koji se srušio u Rusiji, a prevozio je šefa grupe Vagner Jevgenija Prigožina, ima samo jednu zabeleženu nesreću u svojoj istoriji i ona nije bila povezana s mehaničkim kvarom, saopšteno je iz te kompanije.

Ruske vlasti su rekle da je Prigožin bio u privatnom avionu koji se srušio u sredu uveče, pri čemu su poginuli svi putnici. Ruska novinska agencija TASS je javila da je reč o brazilskom mlaznjaku Embraer.

Embraer je objavio da je svestan avionske nesreće u Rusiji, u kojoj je učestvovao model Legacy 600, ali dodao da nema dalje informacije o slučaju i da ne pruža usluge podrške za mlaznjak od 2019. godine.


„Embraer se pridržavao međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji“, poručila je kompanija. Sankcije sprečavaju zapadne proizvođače aviona da osiguravaju delove ili podršku za avione koji deluju u Rusiji.

Internet stranica Flightradar24 pokazala je da je Embraer Legacy 600, za koji se veruje da je prevozio Prigožina, nestao s radara u 16.11 sati. Neprovereni video na društvenim mrežama prikazuje avion nalik na privatni mlaznjak kako pada prema tlu.

„Legacy 600“ je ušao u upotrebu 2002, prema International Aviation HQ-u, a proizvedeno ih je gotovo 300 do obustave proizvodnje 2020. godine.


Samo je jedna zabeležena nesreća s „Legacy 600“, prema International Aviation HQ-u, a desila se 2006. kada se u letu sudario sa avionom Boeing 737-800 na svom putu iz fabrika Embraer prema Sjedinjenim Državama.

Avion Boeing je oboren i svih 154 putnika je poginulo. Pilot Embraera je prizemljio avion bez žrtava.


Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR