Glas Javnosti

OFANZIVA PREMA DONJECKU SE NASTAVLJA: Zapadni deo Soledara pod potpunom kontrolom Rusa

Svet
Autor: Glas javnosti/RT Balkan

Čitav zapadni deo Soledara nalazi se pod kontrolom ruskih snaga, rekao je danas član parlamenta DNR-a Andrej Bajevskij u intervjuu za "Solovjov Lajv". Ipak, u nekim manjim delovima ovog mesta bitke se još nastavljaju, priznao je, objasnivši to time da se u njima nalazi mali broj ukrajinskih vojnika koji nastavljaju da pružaju otpor.

"Nastavljamo sa čišćenjem teritorije. Operacija je bila uspešna, pa se zapadni deo Soledara nalazi pod našom potpunom kontrolom", rekao je Bajevskij. 


Ukrajinsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je informaciju da se bitke u blizini Soledara nastavljaju.

Ministarka odbrane Ukrajine Ana Maljar rekla je da se u okrugu Soledara u pravcu Bahmuta trenutno vode "žestoke i jako teške borbe". Ukrajinski vojnici, kako je kazala, nastavljaju da se "očajnički bore" bez obzira na tešku situaciju.



Savetnik šefa DNR-a Igor Kimakovskij izjavio je danas da je ofanziva ruske vojske nakon zauzimanja najvećeg dela Soledara izuzetno jaka, te da vojska "počinje da dejstvuje još efikasnije".

"Napravljen je ozbiljan napredak u regionu Bahmuta", poručio je Kimakovskij, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov pohvalio vojnike za hrabrost i požrtvovanost, ali i ukazao na to da glavne bitke tek predstoje.

Poslednji podaci ruskog Ministarstva odbrane takođe pokazuju da ruske trupe nastavljaju uspešnu ofanzivu u pravcu Donjecka.


Formacije Oružanih snaga Rusije uspele su da unište pet diverzantsko-izviđačkih grupa u pravcu Kupjanska i eliminišu više od 30 vojnika u tom regionu. Na Krasnolimanskom pravcu poginulo je više od 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, dok je tokom napada u pravcu Donjecka likvidirano još oko 70 vojnika. Na Južno-Donjeckom delu fronta život je izgubilo 30 vojnika, javlja Ministarstvo odbrane.

U međuvremenu, ukrajinski medij "UNIAN" danas je preneo informaciju sa brifinga Generalštaba Ukrajine prema kojoj Kijev očekuje da će ruske snage nastaviti ofanzivu prema administrativnim granicama DNR-a i zatim zauzeti teritoriju leve obale u Zaporoškoj oblasti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR