Glas Javnosti

ODMAZDA ZA KRIM: Ruski bombarderi raketama napali Kijev, Lavov...! Detonacije odjekuju širom Ukrajine (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruske vazdušno-kosmičke snage iz čak 21 strateškog bombardera TU-95MS i TU-160 izveli masovni raketni napad na Ukrajinu u znak odmazde za raketiranje skladišta nafte na Krimu i smrt četri osobe u raketiranje jednog sela u Nrjnskoj oblasti.

U masovnom napadu učestvuje 16 bombardera TU-95MS, kao i 5 TU-160. Avioni su poleteli iz baza Olenja na severozapadu Rusije, i Engels 2 u Sarstovskoj oblasti. Masovni napad obavlja se iz dva pravca - iz moskovske oblasti i sa Kaspijskog jezera. Skoro 90 posto bombardera TU-95 poletelo iz Olenja baze u Murđanskij oblasti, tvrde ruski izvori.

Na meti krstarećih raketa H101 i H 555 našli su se ciljevi širom Ukrajine. Najgore je prošao grad Pavlodar u Dnjepropetrovskoj oblasti.

U ovom području je eksplodiralo skladište municije ukrajinske vojske. Od siline detonacija ceo grad je osvetljen i odjekuju detonacije.



Prema još nepotvrđenim informacijama u ruskom napadu dignuta su u vazduh i dva ukrajinska diviziona S300PS. Svaki divizion ima po 16 lansera kao i rakete 5V55.

Očevici kažu da se detonacija čula čak 40 km od samog Pavlovgrada i da je u radijusu od 16 kilometara dosta objekata demolirano i oštećeno, dok su na velikom broju popucali prozori.



U skladištu je bilo dosta raketa, kako za PVO sisteme tako i za municiju artiljeriju, tenkove i pešadijU. Postoje neproverene informacije da je pogođeno i čvorište železnice. Inače Pavlovlodar je za Ukrajinski vojsku najveći logistički centar i baza za snabdevanje ukrajinskih trupa na istoku oružjem i municijom.

Ruski strateški bombarderi TU-95MS i Tu-160 rano jutros pre svanuća nastavili su raketne udare po Ukrajini u okviru operacije odmazde zbog ukrajinskog subotnjeg napada na skladišta goriva ruske vojske nedaleko od Sevastopolja.



Najgore u tom napadu prošao je Pavlodar u Dnjepropetrovskoj oblasti gde je uništena fabrika za raketno gorivo, skladište i skladište municije, a prema nepotvrđenim informacijama u napaduta je i železnička stanica.

Kao i prethodne noći rakete H-101 i H-555 lansirane su iz zone zapadne Rusije i Kaspijskog jezera. Inače kompletni vazdušni prostor iznad Astrahanske oblasti je zatvoren za civilni vazdušni saobraćaj.

Eksplozije u ponedeljak na prvomajsko jutro odjeknule su u Kijevu, iako gradske vlasti tvrde da su oborili sve rakete jer je delovala PVO iznad grada, Lavov, Ivanofrankovsk, Kramatorsk, Dnjepropetrovsk.



Napadi i dalje traju, a vazdušna opasnost i dalje traje nad čitavom Ukrajinom.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštili je da je prethodne noći oborilo 15 krstarećih raketa H-101 i H-555 koje su lansirane prema njihovim podacima sa 18 strateških bombardera.

S druge strane ruski neformalni izvori tvrde da je lansirano oko 100 krstarećih raketa iz vazduha i mora.


Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR