Glas Javnosti

ODLUKA JE PALA : Turska menja ime

Svet
Autor: Glas javnosti

Ankara je najavila da će u utorak poslati zvanično pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da će promena postati zvanična nakon ove sedmice, rekao je Čavušoglu novinskoj agenciji Anadolu.

Turska je zvanično zahtevala da Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije promene ime zemlje u Türkiye, izjavio je ministar spoljnih poslova Čavušoglu.

UN su "spremne" za promene, a Ankara je podsticala promene u Turskoj još od engleske verzije Turkey u velikom delu svoje međunarodne korespondencije, uključujući vesti o spoljnoj politici, dodao je on.

Rebrendiranje je usledilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsednik Redžep Tajip Erdogan o promeni imena u Türkiye na engleskom, francuskom i nemačkom, između ostalih jezika, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda prenosi Telegraf


Ime Türkiye "na najbolji način predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turskog naroda", navodi se u Erdoganovom dekretu.

Tačan razlog za promenu imena zemlje nije poznat.

Državna televizija TRT citirala je u decembru članak o "nelaskavoj" konotaciji imena Turkey na engleskom, navodeći da se ono ili odnosi na "veliku pticu poreklom iz Severne Amerike" ili "kada nešto krene po zlu".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR