Glas Javnosti

Odlučeno je: Mirovni pregovori u Vašingtonu?

Svet
Autor: Glas javnosti

Jermenija i Azerbejdžan održaće novu rundu razgovora u Vašingtonu u nedelju kako bi pokušali da normalizuju odnose, rekao je portparol ministarstva Jermenije.

Tenzije između dve zemlje ponovo rastu oko spornog regiona Nagorno-Karabaha, gde su raspoređene ruske mirovne snage 2020. da okončaju rat, drugog zbog kojeg su se Jermenija i Azerbejdžan borile oko enklave od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Planinski region je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali uglavnom je naseljen etničkim Jermenima.

“Ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan od 30. aprila boraviće u radnoj poseti Vašingtonu. Predviđena je sledeća runda razgovora o sporazumu o normalizaciji odnosa između Jermenije i Azerbejdžana”, rekla je portparolka Ani Badaljan na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Azerbejdžan nije odmah potvrdio sastanak.

Uprkos godinama pokušaja da posreduju između njih, Jermenija i Azerbejdžan tek treba da postignu mirovni sporazum koji bi rešio otvorena pitanja kao što su demarkacija granice i povratak zatvorenika.

Azerbejdžan je prošle nedelje postavio novi kontrolni punkt na putu za Karabah, koridor Lačin, što je potez koji je Jermenija nazvala flagrantnim kršenjem primirja iz 2020.

Glas javnosti/AVAZ.BA

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR