Glas Javnosti

GIGANT OSTAVIO 400 MILIONA EVRA: Rusi ostali bez jednog PROIZVOĐAČA PIVA

Svet
Autor: Glas javnosti

Hajneken je treći po veličini proizvođač piva u Rusiji.

Pivski gigant Hajneken saopštio je da će napustiti poslovanje u Rusiji uz procenjeni trošak od 400 miliona evra (438 miliona dolara), nakon što je prvobitno objavio da će samo obustaviti nova ulaganja i izvoz u tu zemlju.

Holandska kompanija se tako pridružila nizu zapadnih brendova koji zatvaraju pogone u Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu će Hajnekenov potez verovatno pojačati pritisak na danskog rivala Karlsberga, vlasnika najveće ruske pivare Baltika.

- Zaključili smo da vlasništvo Hajnekena nad poslovanjem u Rusiji više nije održivo i izvodljivo u aktuelnim okolnostima - navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da neće profitirati od bilo kakvog prenosa vlasništva.

Hajneken je treći po veličini proizvođač piva u Rusiji, gde poseduje lokalne brendove Bočkarev, Ohota i Tri medveda. Iz kompanije su naveli da nameravaju da izađu iz Rusije na "uređen način" i da će nastaviti poslovanje u smanjenom obimu tokom prelaznog perioda kako bi otklonili rizik od nacionalizacije.

Kompanija je dodala da će garantovati plate svojih 1.800 ruskih radnika do kraja ove godine i da očekuje da će ih otpis sredstava i drugi bezgotovinski troškovi koštati oko 400 miliona evra.

Mada je Hajneken vodeći igrač na ruskom pivarskom tržištu, njegova prodaja tamo učestvuje sa samo dva posto u ukupnim prihodima kompanije. Akcije Hajnekena su porasle za 0,8 odsto na 88,16 evra na prepodnevnom trgovanju na berzi u Amsterdamu.

Karlsberg, sa udelom od 27,3 procenta na ruskom tržištu, i dalje prodaje pivo pod brendom Baltika, ali je ranije ovog meseca najavio da je započeo stratešku reviziju svog poslovanja u toj zemlji i da obustavlja rusku proizvodnju istoimene marke piva.

Drugi najveći proizvođač piva u Rusiji je zajedničko preduzeće u vlasništvu turske kompanije Anadolu Efes i belgijske kompanije InBev.

InBev je ranije ovog meseca saopštio da cge prestati da prodaje Badvajzer pivo u Rusiji i da će se odreći profita u zajedničkog preduzeću, koje poseduje 11 pivara i 3.500 zaposlenih u toj zemlji, piše Telegraf.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR