Glas Javnosti

Odakle Borisu silni milioni: Od kada je otišao sa mesta premijera zaradio 2,82 miliona evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši britanski premijer Boris Džonson prijavio je avans od oko 2,82 miliona evra za govorničke angažmane dogovorene preko agencije Hari Voker, objavio je danas Tajms.

Prema registru finansijskih interesa poslanika, bivši premijer je uplatu primio 3. januara kao avans za govorničke angažmane, a već ranije je prijavio nešto manje od 2,03 miliona evra za govore od kako je napustio Dauning strit u septembru.

Zajedno sa avansom od 574.560 evra za memoare, to iznosi zaradu za Džonsona za pet meseci otkako je prestao da bude premijer od 5,63 miliona evra.

Bivši premijer takođe ima besplatno korišćenje smeštaja koji su obezbedili donator konzervativaca i predsednik JCB lord Bamford i njegova supruga Kerol koja je osnovala „Dejlsford organik“.

Pored toga, kompanija, koju je osnovao Džonson da podrži njegove aktivnosti kao bivšeg premijera, primila je donaciju od 1,13 miliona evra od Kristofera Harborna, investitora u kriptovalute koji je ranije davao donacije konzervativcima, stranci za Bregzit i reformama u Velikoj Britaniji.

Džonson je prošlog leta bio primoran da napusti Dauning strit nakon masovnih ostavki ministara u vladi, a nakratko je pokušao da se vrati u oktobru nakon neuspeha Liz Tras na premijerskoj funkciji, ali je odlučio da ne pokrene formalnu kandidaturu za liderstvo, uprkos tvrdnji da je dobio podršku dovoljno konzervativnih poslanika da se kandiduje.-izvor nova.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR