Glas Javnosti

Od početka rata pola miliona Rusa se zaposlilo u odbrambenoj industriji

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od pola miliona građana Rusije se zaposlilo u odbrambenoj industriji od 2022. godine, rekao je predsednik Vladimir Putin

„Tokom proteklih godinu i po dana 520.000 novih radnih mesta je otvoreno u odbrambenoj industriji“, rekao je Putin na forumu za podršku ofanzivi u Ukrajini, priređenom u Tuli, 200 kilometara južno od Moskve.

Putin je rekao da Rusija ima 6.000 firmi u vojno-industrijskom kompleksu gde se zapošljava 3,5 miliona ljudi, ne računajući 10.000 podizvođača.

Putin je pozdravio „vrlo zadovoljavajući nivo“ vojne proizvodnje, ali je pozvao firme da brzo reaguju na promene na frontu jer „onaj ko to bude činio brže, pobeđuje“. 


Vlada za 2024. godinu predviđa povećanje saveznog budžeta za odbranu od gotovo 70 odsto.

Rusija je od 2022. godine preusmerila svoju privredu na proizvodnju oružja i povećala tu proizvodnju uprkos sankcijama Zapada čiji je cilj da to poremeti, navodi Frnas pres.

Moskva je ipak uspela da zaobiđe neke od tih mera i da nabavi mikroelektroniku iz Azije.

Na Zapadu pretpostavljaju da je Rusija od saveznice Severne Koreje ;dobila više od milion artiljerijskih granata. 

Ukrajina poziva Zapad da uguši rusku proizvdnju oružja, navodeći da zapadne firme proizvode 95 odsto kritičnih stranih delova koji se koriste u ruskom naoružanju.

Iako je front u Ukrajini uglavnom „zamrznut“, neki posmatrači se slažu da će za nastavak sukoba velikim intenzitetom biti presudni kapaciteti za proizvodnju oružja i municije i s ruske strane, i s ukrajinske strane, uz podršku Zapada.

Zbog koncentracije ruske privrede na aktivnosti u odbrani gde su plate visoke, zatim mobilizacije stotine hiljada vojnika i odlaska građana u inostranstvo, došlo je do manjka radne snage u drugim sektorima, na primer poljoprivredi, navodi Frans pres.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR