Glas Javnosti

Očekuje se kraj Kovid pandemije u ponedeljak

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija održaće sastanak, a njihov hitni odbor za kovid-19 mogao bi da predloži Glavnoj skupštini ukidanje pandemije gotovo tri godine otkako je proglašena. Iako odluku mora da donese glavni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebrejesus, on je do sada dosledno sledio savete odbora tokom cele pandemije.

„Iako neću ignorisati savete odbora za hitna stanja i dalje sam vrlo zabrinut zbog situacije u mnogim zemljama i sve većeg broja smrtnih slučajeva”, rekao je Tedros, prenosi Indeks.

Šef SZO posebno se osvrnuo na nedavni porast obolelih od koronavirusa u Kini, gde je u poslednjih osam nedelja zabeleženo najmanje 170.000 smrtnih slučajeva.Razmatraće se da li je stanje sa virusom još uvek ozbiljno. Dok je pandemija očigledno i dalje ozbiljna, u poslednje tri godine došlo je do značajnog poboljšanja u zaštiti ljudi od virusa, putem brzih antigenskih testova, lekova i vakcina.

Više od dve trećine svetske populacije dosad je primilo barem jednu dozu vakcina protiv kovida, a očekuje se da će odluka o ukidanju pandemije biti doneta 30. januara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR