Glas Javnosti

OBRT U ISTRAZI 'SLUČAJA NAVALJNI': Opozicionar imao ljubavnicu čiji je zadatak bio da ga otruje po nalogu Zapada?

Svet
Autor: Glas javnosti

Ponovno dovođenje u centar pažnje misteriozne Marije Pevčih dešava se nakon što su saradnici Alekseja Navaljnog izneli tvrdnje da se otrov nalazio u flašici vode u hotelskoj sobi, a ne šolji čaja na aerodromu kako se prvobitno sumnjalo. 

Prokremljski mediji već nedeljama spekulišu o tome da je ova žena, po nalogu nekoga sa Zapada, izvršila napad na ruskog opozicionara sa kojim je navodno bila u ljubavnoj aferi.

Dok se Navaljni oporavlja u nemačkoj bolnici, na njegovom Instagramu se pojavio video na kome članovi njegovog tima pretražuju hotelsku sobu koju je napustio u sibirskom Omsku, sat vremena nakon što su saznali da mu je pozlilo na letu iz tog grada za Moskvu.

Na snimku se vidi da je njegov tim, između ostalog, spakovao nekoliko praznih boca mineralne vode "Sveti izvor", dok je nosio zaštitne rukavice.

- Dve nedelje kasnije, nemačka laboratorija pronašla je tragove novičoka tačno na flaši vode iz hotelske sobe u Omsku. A onda je više laboratorija koje su uzimale analize od Alekseja potvrdilo da je to ono što je otrovalo Navaljnog. Sada shvatamo: to je učinjeno pre nego što je napustio hotelsku sobu da bi otišao na aerodrom - navedeno je u objavi.

Zvanična Rusija tvrdi da nema dokaza da je kritičar Kremlja otrovan, ali se u domaćim medijima uveliko spekuliše o odnosu Navaljnog sa Marijom, jedinom iz njegove pratnje na "sibirskoj turneji" koja nije dala policijsku izjavu, kao i o njenoj mogućoj umešanosti u napad.

Ostalih pet osoba koje su pratile Navaljnog su saslušane. To su Vladlen Los, Georgije Alburnov i Ilja Pahomov, zaposleni u neprofitnoj organizaciji Navaljnog, kao i njegova portparolka Кira Jarmiš i snimatelj Pavel Zelenski. Njih, za sada, niko ne sumnjiči.

Sa Marijom, koja ima stalni boravak u Velikoj Britaniji, istražitelji nisu uspeli da razgovaraju, jer ih je ona 20. avgusta izbegla, a već 22. avgusta je otputovala u Nemačku, istog dana kada je i Navaljni prebačen u berlinsku bolnicu.

Na snimcima hotelskih kamera u Omsku njeno lice se ne vidi dobro, jer je nosila naočare i medicinsku masku, ali je jasno da je ona bila uz Navaljnog tokom celog boravka u tom gradu. Spekuliše se i da su odseli u istoj sobi.

Dve verzije priče

Prema pisanju litvanskih medija, Marija Pevčih od 2010. godine živi u Londonu gde se bavi se sportom i vlasnica je lanca knjižara. Za Navaljnovu Fondaciju za borbu protiv korupcije radi od 2011. godine, a trenutno vodi istraživačko odeljenje fondacije.

Pre trovanja Navaljnog, Marija je bila sa njim u Omsku, gde je njegov tim snimao nove video istrage. Кada je Navaljni napustio Omsk, nekoliko članova grupe (istih onih koji su pretražili hotelsku sobu) ostalo je u gradu, uključujući i Mariju.

Kada se pročulo da je opozicionar otrovan, svi su otišli ​​u Omsk gde je prunudno spušten avion u kome se on nalazio. Mariji je dozvoljeno da napusti Rusiju bez ikakvih poteškoća. Ruska policija nije pokušala da je kontaktira tokom poslednje dve nedelje, iako joj je ruski telefon uvek uključen.

Ruski državni mediji imaju nešto drugačiji scenario. Prema njihovom pisanju, Marija je otišla u inostranstvo pre nego što je saslušana i od tada Uprava za transport MUP-a Rusije Sibirskog federalnog okruga pokušava da utvrdi gde se ona nalazi.

Pojedini prokremljski mediji pisali su prošle nedelje, pozivajući se na anoniman izvor, da je Marija pratila Navaljnog na njegovom putovanju u Sibir "po uputstvu Vladimira Ašurkova", direktora Navaljnove Fondacije za borbu protiv korupcije, koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji.

Ašurkov je, navodno, došao u sukob sa Navaljnim zbog njegove nedavne odluke da ugasi fondaciju nakon izgubljenog sudskog spora sa kompanijom bliskog saradnika Vladimira Putina.

Ugostiteljski magnat povezan sa Кremljom, Jevgenij Prigožin, takođe je izneo navode o Marijinoj mogućoj umešanosti u napad. Sve to je začinjeno izveštajima o tome da su ona i Navaljni u Tomsku delili hotelsku sobu, kao i njihovoj navodnoj aferi koja traje već deset godina.

Tajna veza

Tako prokremljski list "Pravda" naziva Mariju "ženom sa vrlo zanimljivom i mutnom životnom pričom". List "Lajf" je, kako kaže, sproveo sopstvenu mini istragu tokom koje je otkrio "sočne detalje iz života opozicionara".

Navaljni je, prema ovom listu, veče pre pokušaja trovanja bio gost kulturnog programa u selu Kaftančikovo, gde je malo popio i opustio se na plaži.  Društvo mu je pravila upravo Marija. Dok se Navaljni nakon trovanja borio za život u Omsku, ona je sve vreme bila uz njega, a za njim je pošla i u Nemačku.

Marija je postala nezvanična službenica Fondacije za borbu protiv korupcije još 2009. godine. U isto vreme, kao 22-godišnjakinja već je postala pomoćnica jednog od članova britanskog parlamenta, a navodno se sprijateljila sa bogatim ruskim emigrantima opozicionarima i biznismenima Mihailom Hodorkovskim i Jevgenijem Čičvarkinom.

Navodi se da je ona ta koja pomaže Navaljnom da sakuplja kompromitujuće informacije o inostranim aferama ruskih zvaničnika.  Zanimljivo je da Marija održava kontakte samo lično sa Navaljnim, čak ni njegove najbliže pristalice ne znaju za nju. Rusiju poseti dva ili tri puta godišnje i tada boravi u stanu njene majke.

Tokom ovih poseta ona Navaljnog prati inkognito. Takođe, nećete je naći ni na jednoj društvenoj mreži, ne postoji nijedna njena zajednička fotografija sa Navaljnim, uprkos tome što njihova navodna tajna veza traje duže od decenije.  Jedinu fotografiju na kome se njih dvoje vide zajedno zabeležila je hotelska sigurnosna kamera.

Spekulacije o ulozi misteriozne brinete u slučaju trovanja Navaljnog žustro se vode i na društvenim mrežama.  Dok se neki slažu sa ruskim medijima da je Marija po zadatku "nekoga" iz inostranstva otrovala Navaljnog, bio on njen ljubavnik ili ne, za druge je ona heroj, jer se rizikujući sopstveni život vratila u hotelsku sobu da bi pribavila dokaze.

Teoretiše se da je upravo ona i prokrijumčarila flaše iz sobe hotela u Omsku i odnela u Berlin. To bi mogao i da bude razlog zašto prorežimski mediji sprovode kampanju protiv nje.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR