Glas Javnosti

OBELODANJENI TAJNI PLANOVI FRANCUSKE I ENGLESKE ZA NAPAD U ZAKAVKAZJU! Putin se obratio javnosti i POSLAO JASNU PORUKU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Engleska i Francuska su se 1939-1940. godine pripremale za zajednički napad na Sovjetski Savez i uništavanje naftne industrije u Bakuu, navodi se u dokumentima koja su prvi put predstavljena u Moskvi na izložbi „Uoči Velikog otadžbinskog rata. 1. septembar 1939 – 22. jun 1941“.

Nakon potpisivanja sovjetsko-nemačkog sporazuma o nenapadanju u avgustu 1939. godine, Engleska i Francuska su isplanirale vojne akcije protiv Sovjetskog Saveza, plašeći se jačanja Trećeg rajha u svetlu isporuka nafte iz Sovjetskog Saveza

Pariz i London su koncentrisali hiljade vojnika na Bliskom istoku, a Francuska je nameravala da iskoristi ruske emigrante među istaknutim kavkaskim gorštacima za sabotažu u sovjetskom Zakavkazju. Dve evropske zemlje htele su da bombarduju postrojenja naftne industrije u Bakuu, kao i sovjetske luke na Crnom moru – Batumi i Tuapse.Do tih informacija je došlo tajno odeljenje Spoljnoobaveštajne službe SSSR u Parizu. U novembru 1939. godine narodni komesar unutrašnjih poslova SSSR Lavrentij Berija saopštio je narodnom komesaru odbrane Klimentu Vorošilovu da se anglo-francuske trupe tajno šalju na Istok.

Francuske obaveštajne službe prikupljale su podatke o topografiji područja, stanju puteva i prirodnom reljefu u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu, navodi Berija u drugom izveštaju podnetom Vorošilovu sredinom decembra 1939. godine.

Predviđena operacija protiv sovjetske naftne industrije dobila je naziv „Pajk“. U martu 1940. godine anglo-francuski vrhovni vojni savet doneo je odluku da se isplanira napad na Zakavkazje, ali je nakon mesec dana premijer Velike Britanije Nevil Čemberlen izjavio da SSSR menja politiku prema Nemačkoj, te je operacija otkazana.

U obraćanju organizatorima i gostima istorijsko-dokumentarne izložbe predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da je neophodno proučavati događaje uoči Drugog svetskog rata oslanjajući se na činjenice i arhivska dokumenta.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR