Glas Javnosti

O 'YOU WANT IT DARKER' BI RAZMISLILI: Naslednici Leonarda Koena ne daju Republikancima "Hallelujah"

Svet
Autor: Glas javnosti

Izvođenje pesme "Hallelujah" na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji (RNC), naslednici Leonarda Koena su nazvali drskim pokušajem politizacije pesme.

Vlasnici autorskih prava Lenarda Koena saopštili su da razmatraju pravnu akciju zbog upotrebe Koenove pesme.

Kantautorka Tori Keli izvela je "Hallelujah" tokom vatrometa u četvrtak uveče nakon čega je usledio govor predsednika Donalda Trampa za republikansku nominaciju. Takođe, izvedena je i druga, operska verzija.

Koenovi naslednici u izjavi su rekli da su "iznenađeni i zaprepašćeni" korišćenjem pesme, rekavši da su izričito odbili zahtev RNC-a da se služi njome.

Nazvali su odluku RNC-a "prilično hrabrim pokušajem politizacije i iskorišćavanja na tako očajan način", jedne od najvažnijih Koenovih pesama i dodali da istražuju pravne mogućnosti u vezi s tim.

- Da je RNC zatražio pesmu 'You want it darker', za koju je Lenard Koen 2017. osvojio posthumni Gremi, možda bismo razmotrili da je izvedu - dodaje se u izjavi.

Koen je umro 2016. u 82. godini života, pesma "Hallelujah" je prvi put objavljena 1984. godine i postala je njegova najizvođenija pesma.

Rolingstonsi, Nil Jang, Tom Peti, Rijana, Elton Džon, Adel i Kvin nalaze se među desetinama muzičara koji su odbili ili tražili da njihova muzika prestane da se koristi na Trampovim skupovima.

(Glas javnosti/ 021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR