Glas Javnosti

Ново ванредно стање у Италији: ПОБУНЕ у затворима широм земље, троје МРТВИХ у Модени

Svet
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Због суспендовања посета затвореницима до 22 марта, мера узрокована ширењем корона вируса у Италији, прави талас побуна у затворима
Због суспендовања посета затвореницима до 22 марта, мера узрокована ширењем корона вируса у Италији, прави талас побуна у затворима, у Модени три смртна случаја међу затвореницима а у Павији киднапована два затворска полицајца.

Салерно, Модена, Напуљ, Фрозиноне, Верћели, Алесандрија, Фођа – талас протеста затвореника у Италији шири се са драматичним последицама. У Модени три преминула, иако први резултати истраге потврђују да узрочник није био протест, али се десило у време протеста, јер код преминулих нема трагова повреда на телу. Код двоје је анализом нађена прекомерна доза опојних супстанци и узрочник смрти се приписује томе, а трећи случај је био у цијанотичном стању, не зна се узрок али је евидентно да се паљењем акумулирала огромна количина дима, јер се из затвора најпре ширио дим, највероватније од паљења душека, а потом су констатоване три смрти. Детаљна истрага је у току.

У Павији затвореници су успели да киднапују двојицу полицајаца, да им одузму кључеве неколико затворских ћелија и да ослободе десетине затвореника. У тамошњи затвор су стигла полицијска појачања, не примењује се сила, један од два киднапована полицајца је испребијан од стране затвореника.

Окидач за талас побуне био је у Напуљу где је све почело, затвореници су изашли на кров, из затвора се ширио дим због унутрашњег паљена, док је испред затвора паралелно трајао протест родбине која је заустављала саобраћај и тражила за затворенике помиловање, амнестију или кућни затвор.
Нови Декрет о корона вирусу подразумева већ додатне мере за затворенике, као што су продужетак времена телефонских разговора, видео поруке скајпом као и могућност кућног затвора за известан број осуђених, али то није било довољно за оно што се десило и дешава и италијанским затворима.

Мауро Палма, национални гарант за права затвореника сматра да је сасвим оправдано да сходно спољном актуелном стању у земљи буду донете и мере на унутрашњем плану, у затворима, које су предвиђене у трајању до 22 марта, а могућно је да ће уследити и превремено ослобађање за известан број затвореника из ионако пренатрпаних италијанских затвора или кућни затвор, по одлуци судија за сваки случај појединачно.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR