Glas Javnosti

Novo pravilo u Velikoj Britaniji: Čipovanje mačke bitno, inače kazna

Svet
Autor: Glas javnosti

Stanovnici ove evropske zemlje imaju rok do 10. juna 2024. da svojim mačkama ugrade mikročipove

Vlasnici mačaka imaju još tri meseca da reaguju pre velike promene pravila koja se odnose na držanje mačaka u domovima: ukoliko ne postupe po Zakonu, mogli bi da se suoče sa novčanom kaznom od 500 funti (oko 600 evra). Dosadašnja praksa u vezi sa vlasništvom nad mačkama menja se po navršavanju godine nakon što je vlada predstavila parlamentu Zakon kojim bi domaćinstva bila obavezna da mikročuju svoje mačke. Tako vlasnici mačaka imaju samo tri meseca da svoje ljubimce mikročipuju ili rizikuju veliku kaznu.

Prema novim pravilima, mačkama se mora ugraditi mikročip pre nego što napune 20 nedelja života, a njihovi kontakt podaci se čuvaju i ažuriraju u bazi podataka mikročipova kućnih ljubimaca. Cilj je da se izgubljenim mačkama ili mačkama lutalicama olakša bezbedan povratak u dom.

Svaki vlasnik za koga se utvrdi da svojoj mački nije ugradio mikročip će imati rok od tri nedelje da ga ugradi, ili će platiit kaznu. U Engleskoj ima više od devet miliona mačaka kućnih ljubimaca, a čak 2,3 miliona onih koje nemaju mikročip, podaci su Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (DEFRA).

Obavezno mikročipovanje pasa u Engleskoj stupilo je na snagu još u aprilu 2016. godine.

Mikročipovanje podrazumeva umetanje čipa, obično veličine zrna pirinča, ispod kože kućnog ljubimca. Mikročip ima jedinstveni serijski broj koji se registruje u bazi podataka. Kada se životinja izgubi i pronađe, mikročip se očitava skenerom i identifikuje u bazi podataka tako da ljubimac može brzo biti vraćen vlasniku.


Međutim, nova pravila o mikročipovanju mačaka nisu obavezna za mačke koje slobodno žive uz malo ili nimalo ljudske interakcije ili zavisnosti, kao što su mačke sa farme, divlje ili ulične mačke. Vlasnici mačaka koje već imaju mikročip treba da ažuriraju njihove podatke.

Mikročipovanje je najefikasniji i najbrži način identifikacije izgubljenih kućnih ljubimaca. Ovaj potez vlasti na Ostrvu naišao je na odobravanje "Zaštite mačaka", dobrotvorne organizacije za spasavanje i dobrobit mačaka. Otkako je mera prvi put uvedena za pse, "Zaštita mačaka" poziva vlasnike da mikročipuju mačke. Bez obzira na to koliko su udaljene od kuće ili koliko dugo se ode kao nestale, mačke koje imaju mikročip mogu vrlo brzo da budu pronađene i vraćene kući.

Mikročip se ugrađuje pod kožu ljubimca, između lopatica, pomoću igle i predstavlja proceduru koja traje nekoliko sekundi. Mikročipove mogu ugraditi samo veterinari i posebno obučeno veterinarsko osoblje. Kao i svaka injekcija, mikročipovanje može izazvati trenutnu nelagodnost, koja nestaje za nekoliko sekundi. Većina kućnih ljubimaca jedva oseti mikročipovanje: možete im odvratiti pažnju davanjem poslastice tokom procedure i posle nje.

Mikročipovi su napravljeni od nereaktivnih materijala, tako da kada se postave ne stvaraju tegobe niti bilo kkakve probleme tokom života kućnog ljubimca.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR