Glas Javnosti

Novinari Njujork tajmsa 50 sati gledali ruske televizije i kako Rusi vide rat

Svet
Autor: Glas javnosti

Pred očima zapadne publike ruska invazija na Ukrajinu odvijala se kao niz brutalnih napada.

Ali na ruskoj televiziji, ti isti događaji prikazani su drugačije - gubici umanjivani, činjenice sakrivane, a navodni zločini u Buči predstavljeni kao montirani i lažni.

Velik deo ruskih medija čvrsto je pod kontrolom Kremlja, a državna televizija izveštava kao portparol vlasti. Kritikovanje rata u Ukrajini je kriminalizovano, to jest zaprećena je kazna zatovra do 15 godina. Novinari NJujork tajmsa pregledali su više od 50 sati televizijskih snimaka ruskih televizija kako bi videli kako se rat predstavlja Rusima.

Potapanje „Moskve“
Rusija se suočila sa značajnim gubitkom kad je njena raketna krstarica Moskva potonula pošto je bila oštećena sredinom aprila. Ukrajinski zvaničnici su rekli da je brod pogođen dvema protivrodskim raketama Neptun, a Njujork tajms je ove nedelje objavio da su Sjedinjene Američke Države Ukrajini pružile obaveštajne podatke koji su pomogli da locira i napadne brod. Nezavisni ruski mediji sa sedištem van zemlje izvestili su da je oko 40 članova posade poginulo, a još 100 ih je povređeno.
Međutim, u medijima pod kontrolom ruske države vesti su umanjile značaj ukrajinskog strateškog napada, a priča se vremenom menjala. Rusko Ministarstvo odbrane je prvo reklo da je brod oštećen pošto je požar na brodu detonirao municiju. Brod je tegljen nazad na obalu, a posada je sigurno evakuisana, nastavlja se u izveštaju, da bi ruski mediji kasnije objavili da je brod potonuo dok su ga teglili tokom oluje. U prilogu je prikazana jedinica zdravih ruskih vojnika, opisujući ih kao posadu "Moskve", žive i zdrave.


Dok su ruski mediji u više navrata odbacivali ili umanjili važnost ukrajinskih civilnih žrtava, Kremlju je teže da ignoriše vlastite žrtve i ožalošćene porodice koje su ostale posle njih. Rusija je prvi put u martu priznala ukupan broj mrtvih, dajući do znanja ruskim gledaocima da će rat uključivati i domaće gubitke.

Ali čak su i ti izveštaji potcenili ruske žrtve, prema procenama američkih stručnjaka. Iako je teško dobiti tačne brojke o žrtvama tokom rata, zapadne obaveštajne agencije procenjuju da bi ruski vojni gubici mogli da iznose 10.000 ubijenih i 30.000 ranjenih, prenosi Njujork tajms.

Zločin u Buči
Dok su se ruske snage povlačile iz regiona oko Kijeva, u javnosti su se pojavile fotografije koje prikazuju tela mrtvih civila kako leže na ulicama. U Buči, predgrađu Kijeva, neki civili su pronađeni vezanih ruku ili s ranama od vatrenog oružja na glavi. Fotografije su podstakle pozive za podizanje optužbi za ratne zločine protiv Rusije.

Na ruskoj televiziji otkriće zločina u Buči je prikazano kao obmana, s televizijskim voditeljima koji su analizirali fotografije i videa u potrazi za znakovima lažiranja. Ruski novinari su na jednom snimku primetili da je odjeća na nekim mrtvim civilima bila previše čista da bi danima bila na ulicama, što implicira da nisu mogli biti ubijeni tokom ruske okupacije. U saopštenju Ministarstva obrane, emitovanom u noćnoj emisiji “Vremya”, navodi se da na telima nema znakova raspadanja i da se krv u ranama nije zgrušala.

“Sve je to nepobitni dokaz da su fotografije i videosnimci iz Buče još jedna inscenacija režima u Kijevu za dobrobit zapadnih masovnih medija”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Nezamućene fotografije koje su objavili zapadni mediji, međutim, pokazuju da tela imaju jasne znakove raspadanja.

Tvrdnja da su tela na ulicama nameštena, a zločin podmetnut ruskim snagama, kasnije se sukobila s potpuno drugačijim narativom koji je predstavila ruska televizija: da su civili zaista ubijeni, ali da su ih ubili ukrajinski vojnici. Kako bi to potvrdila, ruska državna stanica Kanal 1 predstavila je zamršenu alternativnu vremensku liniju, odabravši snimke koji potkrepljuju tvrdnju da niko nije ubijen do nekoliko dana pošto su ruske trupe otišle iz kijevskog regiona, prenosi N1.

Alternativna vremenska linija Rusije

30. mart - Ruske trupe napuštaju Buču.

31. mart - Gradonačelnik Buče se vraća i daje saopštenje, ali ne spominje mrtva tela.

1. april - Ukrajinski vojnici stižu, ali, opet, nema tela.

Od 31. marta do 2. aprila - Ukrajinske neonacističke brigade navodno ubijaju svakoga ko ne nosi proukrajinsku plavu traku.

2. april - Na ulicama Buče pojavljuju se mrtva tela.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR