Glas Javnosti

Novi Zeland se ponovo suočava s recesijom: ekonomska kriza usred rasta kamatnih stopa

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar za regulativu Dejvid Simor rekao je da će trenutni ekonomski uslovi dovesti do smanjenja budućeg budžeta zemlje

Novi Zeland je ušao u drugu recesiju u poslednjih 18 meseci nakon što je poslednji krug podataka o BDP-u potvrdio da se njegova ekonomija smanjila u poslednjem kvartalu 2023. Ekonomija zemlje se smanjila za 0,1% u kvartalu do decembra i 0,7% po glavi stanovnika, objavila je u četvrtak zvanična agencija za statistiku Novog Zelanda Stats NZ.

Najnoviji pad prati smanjenje od 0,3% u septembarskom kvartalu, što ispunjava tehničku definiciju recesije. To je drugi događaj recesije na Novom Zelandu u poslednjih 18 meseci.

Statistike NZ kažu da je Novi Zeland u četiri od poslednjih pet kvartala vratio negativne brojke BDP-a i da je imao stagnirajuću godišnju stopu rasta od samo 0,6%.


Pad se uglavnom očekivao jer je novozelandska centralna banka prognozirala stabilnu cifru, dok su bankarski ekonomisti sugerisali niz rezultata između uske kontrakcije i delimičnog rasta. Pomaganje u podržavanju ekonomije južnopacifičke ostrvske države predstavlja rekordan unos migracija, koji je dostigao rekordni vrhunac od 141.000 novih dolazaka u 2023. Bez tog rasta stanovništva koji stimuliše inače stagnirajuću ekonomiju, ekonomska pozicija Novog Zelanda bi klizila još bržom brzinom.

Ministar za regulativu Dejvid Simor rekao je da će trenutni ekonomski uslovi dovesti do smanjenja budućeg budžeta zemlje, uključujući smanjenje broja državnih radnika.
- Mi smo u padu, ali to za vas neće biti novost, jer već živite u tome - rekao je Simor.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR