Glas Javnosti

NOVI ZELAND DONEO ODLUKU: Stočari će plaćati za emisije metana

Svet
Autor: Glas javnosti

Novi Zeland pokušava da se uhvati u koštac sa smanjenjem emisija štetnih gasova do 2025. godine i suočava s najvećim problemom, podrigivanjem ovaca i goveda.

Ova bi ostrvska zemlja s pet miliona ljudi, 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca, postala prva u kojoj bi stočari plaćali za emisije koje proizvodi stoka, piše Reuters. Gotovo polovina ukupnih ispuštanja štetnih gasova dolazi iz poljoprivrede, a uglavnom je reč o metanu. Ranije su one iz agrara bile izuzete iz šeme trgovine emisijama u zemlji, što je izazvalo kritike na račun vladine posvećenosti zaustavljanju globalnog zagrevanja, piše Agroklub.

- Nema sumnje da moramo smanjiti količinu metana koju izlučujemo u atmosferu, a efikasan sistem cena će igrati ključnu ulogu u tome kako ćemo to postići - rekao je ministar za klimatske promene Džejms Šav.



Predlog uključuje podsticaje za poljoprivrednike koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, kao i za one koji će pošumljavati farme kako bi se one nadoknadile.

Plaćanja bi trebalo da budu što niža, a biće uložena u istraživanje, razvoj tehnologije i stručne službe.

- Naše preporuke omogućavaju održivu proizvodnju hrane i vlakana za buduće generacije, a kako bi ispunili klimatske obaveze naše zemlje - rekao je predsedavajući partnerstva za primarni sektor, He Waka Eke Noa Mišel Ahi.





Ovaj bi predlog bio najveća regulatorna promena u agraru, od ukidanja poljoprivrednih subvencija 1980-ih.

Konačna odluka očekuje se u decembru.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR