Glas Javnosti

NOVI VOĐA BLIZAK PUTINU: Sedi (61), veteran Avganistana i Sirije, biće na čelu „Vagnera“?

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon neuspele pobune ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da bi na čelu Vagnera rado video Andreja Troševa (61) zvanog Sedi. Tačno 18 meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu i dan nakon pogibije vođe Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je prema ruskim službama poginuo u padu aviona dok je putovao iz Moskve u Sankt-Peterburg, u Rusiji se navodno već uveliko spekulisalo o njegovom nasledniku

Prema pojedinim izvorima to bi navodno mogao da bude Putinov miljenik, 61-godišnji Andrej Trošev zvan Sedi. Naime, kako pišu mediji, pet dana nakon neuspele pobune Vagnerovaca pre dva meseca, Putin se sastao s Prigožinom i drugim starijih borcima Vagnera.

Tada je Putin navodno predložio da im zapovednik bude Andrej Trošev umesto Jevgenija Prigožina. Putin je tada Vagnerovim borcima ponudio nekoliko opcija kako da nastave svoj posao, uključujući mogućnost nastavka borbe pod Troševom.


Andrej Trošev je penzionisani pukovnik koji se ističe kao jedan od izvršnih direktora Vagner grupe. Završio je artiljerijsku akademiju. Dokumenti Evropske unije detaljno opisuju Troševovu ulogu kao „šefa glavnog štaba“ operacija Vagner grupe u Siriji, gde je ta grupa pružala podršku sirijskoj vladi pod vodstvom Bašara al-Asada.

Trošev je bio blisko povezan sa nekoliko istaknutih osoba u Vagner grupi, uključujući osnivača Dimitrija Utkina (koji je navodno poginuo u avionu sa Prigožinom).

Kao veteran mnogih ratova Trošev je sudelovao u Avganistanu tokom sovjetsko-avganistanskog rata i istakao se na Severnom Kavkazu, posebno u Čečenskom ratu, dok je služio u ruskim vojnim snagama. Takođe je bio komandant u SOBR-u, posebnoj jedinici specijalnih snaga za brzu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Za svoje zasluge Trošev je dva puta odlikovan Ordenom Crvene zvezde za službu u Avganistanu. Godine 2016., dobio je najviše rusko priznanje „Heroj Rusije“ za vođenje napada na Palmiru u Siriji protiv terorista Islamske države.

Glas javnosti / H02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR