Glas Javnosti

NOVI ULTIMATUM: Palestinci dobili rok i dva puta da pobegnu na jug Pojasa Gaze (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ovo je osmi dan rata u Izraelu koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije na jug zemlje iz Pojasa Gaze.

Do sada je na izraelskoj teritoriji stradalo više od 1.300 ljudi, dok je u izraelskim vazdušnim napadima na jednu od dve palestinske enklave poginulo oko 2.000 osoba.

Pored toga, izraelska vojska je ranije saopštila da je na područjima na koje su prošle subote upali borci Hamasa našla tela oko 1.500 njegovih pripadnika, što znači da je ukupno ubijeno više od 4.800 ljudi.


Izrael je upozorio 1,1 milion Palestinaca iz severnog dela Pojasa Gaze da se evakuišu na jug te enklave, a BBC navodi da je hiljade njih već krenulo tim smerom automobilima i pešice.

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, nazvao je ovu masovnu evakuaciju izuzetno opasnom i zatražio da u njoj učestvuju i humanitarni radnici.


Izraelska vojska objavila poruku na arapskom, Palestinci dobili rok i dva puta da pobegnu na jug Pojasa Gaze

Avičaj Adrae, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), objavio je da je civilima u severnom delu Pojasa Gaze izraelska vojska poručila da danas koriste dva puta kada krenu prema jugu te palestinske enklave.



BBC prenosi da je u poruci na arapskom jeziku, koju je objavio na društvenoj mreži X (bivši Tviter), Adrae kazao da dve rute mogu da se koriste između 10 i 16 časova po lokalnom vremenu (između devet i 15 sati po srpskom vremenu) "bez ikakve opasnosti po bezbednost" tih Palestinaca.

Izraelska vojska kaže da Hamas koristi Palestince kao živi štit i spečava ih da se evakuišu

Potpukovnik Džonatan Konrikus, portparol izraelske vojske, saopštio je danas da Hamas pokušava da zaustavi palestinske civile koji pokušavaju da se evakuišu iz severnih delova Pojasa Gaze, pretvarajući ih u "ljudske štitove".



CNN podseća da su Izraelske odbrambene snage (IDF), što je zvanični naziv vojske te zemlje, poručile ljudima koji žive u gradu Gazi i oko njega, što je više od milion stanovnika, da odu u južne delove Pojasa Gaze.

Hamas u Pojasu Gaze drži više od 120 izraelskih civila

BBC prenosi da su Izraelske odbrambene snage (IDF), što je zvanični naziv za vojsku te zemlje, saopštile najnovije podatke u vezi sa talačkom situacijom u Pojasu Gaze.

- U ovom trenutku IDF je potvrdio da pripadnici terorističke organizacije Hamas drže u zarobljeništvu više od 120 civila u Pojasu Gaze - saopšteno je na zvaničnom nalogu IDF na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Glas javnosti/Ag.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR