Glas Javnosti

Нови сукоби миграната и полиције на грчко-турској граници

Svet
Autor: N1/foto: pixabay

Грчке власти употребиле су сузавац да потисну мигранте који су покушали да се пробију преко грчко-турске границе, док су турске власти испаљивале сузавац на грчку страну границе.

Како јавља специјални извештач Н1, ноћ је протекла доста мирно, али је ујутро било неколико спорадичних инцидената.

Грчка полиција је морала да испали сузавац како би једну групу миграната потиснула јужно од граничног прелаза Кастењас. То је трајало кратко. Мигранти са друге стране жице (турске стране) се чују, чују се њихови повици, али се они не окупљају у већим групама. Претпостављамо да ће споразум који су постигли руски и турски председници Владимир Путин и Реџеп Ердоган утицати на то да веће групе миграната не крену на грчку границу, јавља наш репортер.

Према његовим речима, Грчка и даље јако обезбеђује граничне прелазе. Велики број припадника безбедоносних снага је распоређен дуже границе и не дозвољавају мигрантима да је пређу. Они који пређу бивају ухапшени и како је већ наведено, заједно са свим осталима који су након 1. марта прешли границу, депортоваће у матичне земље.

На северу Грчке, у граду Сер ће бити отворен прихватни центар и онда ће сви мигранти бити депоровани тамо, а затим у своје матичне земље. Иста судбина чека и мигранте који су тренутно на острвима. Грчка политика је јасна, она не жели више да прихвати уручење азила ни од једног мигранта, и тај мораторијум ће потрајати у наредних месец дана, јавља наш репортер.

Подсетимо, Турска је јавила да ће распоредити 1.000 припадника специјалне полиције на својој страни границе да спречи грчке власти да врате назад мигранте који успеју да пређу у Грчку.

Многи мигранти кампују близу границе са турске стране у нади да ће успети да пређу упркос томе што Грчка наглашава да је граница затворена.

После више месеци претњи турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да његова земља неће бити вратар за Европу.

Тражио је од ЕУ да сноси већи терет бриге о изеглицама иако ЕУ инсистира да се држи споразума према коме је дала више милијарди евра Турској да би она задржала избеглице на својој територији.

Ердоганова одлука да отвори границу уследила је у време офанзиве сиријске владе у северозападној сиријској провинцији Идлиб где се боре турске снаге. У офанзиви коју подржава Русија погинуло је десетине турских војника а готово милион сиријских цивила је расељено и кренуло ка затвореној турској граници.

Примирје у Идлибу које су договорили Ердоган и руски председник Владимир Путин ступило је ноћас на снагу у поноћ.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR