Glas Javnosti

NOVI SUKOB JERMENIJE I AZERBEJDŽANA: Pucnjava se nastavlja, ima i povređenih

Svet
Autor: Glas javnosti

Jermenska vojska optužila je azerbejdžanske vojnike za napad na jermenske pogranične punktove i prema dosadašnjim informacijama ranjena su četiri vojnika.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su u toku lokalni sukobi na granici sa Azerbejdžanom u kojima je korišćena artiljerija, oklopna vozila i oružje. Jermenska strana navodi da su izgubili dva borbena položaja i da je do sada ranjeno četiri vojnika.

- Napad je nastavak dosledne politike azerbejdžanske strane usmerene na okupaciju teritorije Jermenije koja je počela 12. maja ove godine upadom azerbejdžanskih Oružanih snaga u Sjuniksku i Gegarkuniksku oblast Jermenije - navodi se u saopštenju MIP Jermenije, a prenosi sputniknews.com

U glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, navode da su vojnici ove zemlje odgovorili na provokacije Jerevana i tom prilikom uništili jermenska protivtenkovska sredstva i minobacače.

- Situacija na granici ostaje i dalje napeta, u toku su sukobi - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Jerevan poziva međunarodnu zajednicu, Rusiju, ODKB, Minsku grupu OEBS-a i kopredsedavajuće zemlje da preduzmu efikasne korake u cilju sprečavanja delovanja azerbejdžanske vojske i bezuslovnog i potpunog povlačenja oružanih snaga Azerbejdžana sa teritorije Jermenije.

Iako je jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio da je vojska Azerbejdžana upala na teritoriju Jermenije na jendom delu granice, Baku to negira i optužuje jermenske vojne snage da su pucale na azerbejdžansku vojsku u Kelbadžarskom rejonu.

Poznato je da su odnosi dve zemlje veoma napeti, uglavnom zbog Nagorno-Karabaha. Jedna runda vojnog sukoba je prošle jeseni završena zaključenjem sporazuma korisnog za Azerbejdžan: Jermenija je vratila Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon, a u regionu su razmešteni ruski mirovnjaci. U Jermeniji je ovaj dokument izazvao krizu u vladi.

Nakon toga, još jedna kriza desila se u maju, a potom i krajem jula, što se završilo dogovorom o primirju uz posredovanje Moskve. Ipak, trenutni događaji pokazuju da se sukobi i vatra nastavljaju između zavađenih strana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR