Glas Javnosti

NOVI RUSKI ZAKON POČEO DA KAŽNJAVA DELOVANJE LGBTQ+ ZAJEDNICE: Kazne protiv osoba koje izlažu predmete duginih boja

Svet
Autor: Glas javnosti

Pojavili su se prvi javno poznati slučajevi u kojima su ruske vlasti kaznile ljude na osnovu zakona kojim proglašava ekstremizmom delovanje LGBTQ+ populacije, javile su ruske medijske grupe i grupe za odbranu ljudskih prava.

Najmanje troje ljudi koji su javno pokazali predmete u duginim bojama dobili su zatvorske ili novčane kazne.


Prema odluci Vrhovnog suda iz novembra zabranjen je, kako je vlada zvala „pokret“ LGBTQ+ koji operiše u Rusiji i proglašen je ekstremističkom organizacijom.

Oduka je deo suzbijanja delovanja pripadnika zajednice LGBTQ+ u sve konzervativnijoj zemlji gde su „tradicionalne porodične vrednosti“ postale temelj 24-vorogodišnje vladavine predsednika Vladimira Putina.

Ruski zakon zabranjuje javno isticanje simbola ekstremističkih organizacija i aktivisti za prava LGBTQ+ zajednice upozorili su da bi osobe koje pokazuju zastave duginih boja i druge predmete mogle da budu na meti vlasti.


Sud u Saratovu, gradu 730 kilometara jugoistočno od Moskve danas je kaznio sa 1.500 rubalja (oko 16 dolara) umetnicu i fotografa Inu Mosinu zbog nekoliko objava preko Instagrama na kojima se prikazuju zastave u duginim bojama, javio je portal Mediazona.

U slučaju je bio naveden pun tekst odluke Vrhovnog suda, gde se kaže da je zastava duginih boje „međunarodni“ simbol pokreta LGBTQ+.

Mosina i njeni advokati su tvrdili da nije kriva, prenose izveštaji. Ona je rekla da je to objavljeno pre odluke suda, u vreme kada vlasti nisu smatrale zastave duginih boja ekstremističkim, a njen advokat je rekao da je izveštaj policije o njenom navodnom prestupu podnet pre nego što je stupio na snagu taj propis. Sud je ipak naredio da mora da plati kaznu.


Prošle nedelje sud u Nižnji Novogorodu oko 400 kilometara istočno od Moskve naredio je Anastasiji Jeršovoj da odsluži pet dana zatvora po istoj optužbi zbog nošenja minđuša duginih boja u javnosti, javila je Medijazona.

U Volgogradu, oko 900 kilometra južno od Moskve sud je osudio čoveka na 1.000 rubalja (oko 11 dolara) zbog navodnog objavljivanja zastave duginih boja na društvenim mrežama, javili su u četvrtak sudski zvaničnici, i identifikovali su čoveka samo kao Artiom P.

Suzbijanje prava LGBTQ+ zajednice u Rusiji Vladimira Putina traje više od decenije, piše agencija AP.


Kremlj je 2013. godine usvojio prve propise kojim se ograničavaju prava te zajednice, poznat kao zakon o „gej propagandi“, kada se zabranjuje svako javno odobrenje „netradicionalnih seksualnih odnosa“ među maloletnicima.

U 2020. godini ustavne reforme koje je Putin progurao da produži vladavinu za još dva mandata uključivale su i odredbu kojom se zabranjuju istopolni brakovi.

Posle slanja trupa u Ukrajinu 2022. godine Kremlj je pojačao kampanju protiv, kako je nazvao, degradirajućeg uticaja zapada, a aktivisti za ljudska prava su u tome videli pokušaj legitimizacije rata.


Te godine vlasti su usvojile zakon kojim se zabranjuje propaganda „netradicionalnih seksualnih odnosa“ među odraslima, čime se zapravo zabranjuje bilo kakvo javno odobravanje LGBTQ+ osoba.

U još jednom zakonu usvojenom 2023. godine zabranjuju se procedure za promene pola. Zakonom se zabranjuju medicinske intervencije namenjene promeni pola neke osobe, kao i promenu pola u zvaničnim dokumentima i javnim spisima. Takođe je izmenjen ruski porodični zakon navođenjem da je promena pola razlog za poništenje braka, a osobe koje su promenile pol dodate su na spisak osoba koje ne mogu da budu hranitelji ili da usvajaju decu.

„Da li zaista želimo ovde u našoj zemlji, u Rusiji, imamo ‘roditelja broj jedan’, ‘broj dva’, ‘broj tri’ umesto mama i tata. Da li zaista hoćemo perverziju koja vodi do degradacije i izumiranja da se nametne u našim školama od prvih razreda“ rekao je Putin u septembru 2022. godine.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR