Glas Javnosti

Novi program pomoći Švajcarske Srbiji vredan oko 90 miliona evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid najavio je novi četvorogodišnji program saradnje sa Srbijom, vredan oko 90 miliona evra, dok je ministarka privrede Anđelka Atanasković istakla da je Švajcarska jedna od pet država koje su među najvećim neto ulagačima u Srbiju.

Šmid je, na ceremoniji kojom je označen početak novog programa saradnje sa Srbijom, naglasio da je njegova zemlja od 2010. do 2021. godine u Srbiju uložila 1,7 milijardi evra, čime je zauzela drugo mesto među investitorima posle Holadnije, a pre Kine.

U kompanijama sa švajcarskim vlasništvom zaposleno je oko 12.000 radnika, rekao je on i dodao da je prošle godine bilateralna razmena dostigla oko 800 miliona evra. Šmid je naglasio da je Srbija poklonila poverenje njegovoj zemlji da je predstavlja u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarenom fondu, dok velika srpska dijaspora daje poseban doprinos jačanju odnosa dve države.

Ono što je počelo kao humanitarna pomoć 1991. godine sa Srbijom, razvilo se u sveobuhvatni program saradnje, naglasio je Šmid i istakao da su odnosi dve države dinamični i predstavljaju solidnu osnovu za razvoj zajedničkih ciljeva, koji se ogledaju u vladavini prava i demokratskoj praksi.

Atanasković je navela da je Švajcarska među prvih pet neto ulagača u Srbiju i iznela podatak da je u prva dva meseca ove godine izvoz u tu zemlju iznosio 28,9 miliona evra, što je rast od 18,9 odsto.

Uvoz iz Švajcraske iznosio je 86,6 miliona evra, dodala je ona i najavila da će u petak Ministarstvo privrede potpisati nosi sporazum o saradnji sa Švajcarskom.

Vlada Srbije, uz saradnju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, očuvala je i osnažila našu privredu tokom i posle pandemije, ocenila je Atanasković i navela da je Švajcarska u tom periodu uputila značajnu podršku Srbiji.

Šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske Rihard Koli predstavio je neke od najvažnijih segmenata novog programa saradnje 2022-2025, koji je vredan 100 miliona švajcarskih franaka.

Koli je rekao da će se program baviti pitanjima socijalne inkluzije na lokalu, kako bi se pomoglo ispunjenje Agende 2030, potom ekonomskim razvojem i zapošljavanjem, odnosno nastavkom programa dualnog obrazovanja i obuka, obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR