Glas Javnosti

NOVI POSLOVNI PODUHVATI: Bil Gejts ulazi u novi biznis, gradi nuklearke

Svet
Autor: Glas javnosti

Firma Terra Power čiji je suosnivač američki biznismen i filantrop Bil Gejts, uskoro će početi da u SAD gradi nuklearne elektrane nove generacije.

Direktor kompanije Kris Levesk tvrdi da će njegova firma započeti gradnju na lokaciji blizu sadašnje termoelektrane na ugalj u Kemereru, Vajoming, SAD u junu. Gradnja će početi čak i ako do tada ne dobiju sve dozvole od nadležnih službi.

Planirano je da nuklearna elektrana krene sa radom 2030. godine, čime će omogućiti proizvodnju jeftinije, sigurnije i ekološki prihvatljivije energije.


Terra Power prikupila je milijardu dolara od investitora. Za hlađenje reaktora umesto vode koristiće se tečni natrijum, što proces čini jeftinijim. Većina radova u početku na lokaciji u Kemereru neće biti za nuklearnu aktivnost, istakao je Levesk, ističući prednost korišćenja natrijuma za hlađenje postrojenja.

Bil Gejts je pomogao u osnivanju firma Terra Power 2006. godine i od tada je njen predsednik. Kompanija ističe da je njen cilj da osigura svetu pristupačniju, sigurniju i ekološki prihvatljiviju vrstu nuklearne energije.

Očekuje se da će njihov natrijumski reaktor koštati četiri milijarde dolara, a polovinu troškova će pokriti Ministarstvo energetike SAD-a.

Iako su ruske i kineske državne firme već uspele da pokrenu manje nuklearne reaktore, napredak u razvoju slične tehnologije u SAD poslednjih godina zastaje.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR