Glas Javnosti

NOVI NESLAVNI SVETSKI REKORD: Iz Pacifika uklonjeno 103 tona otpada

Svet
Autor: Glas javnosti

Brod Instituta "Ocean Voyages" tokom 48-dnevne ekspedicije severnim Pacifikom uklonio je 103 tone ribolovnih mreža i plastičnog otpada, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Ovo je novi neslavni svetski rekord u jednoj od do sada najvećoj akciji čišćenja okeana.

Otpad je uklonjen sa dela Pacifika, poznatog kao Veliko pacifičko ostrvo smeća (GPGP – Great Pacific Garbage Patch), dela okeana sa najviše nakupljenog plastičnog otpada, u severnom Pacifiku, na pola puta između Havaja i Kalifornije.

- Vrlo sam ponosna na naš marljivi tim. Premašili smo cilj od 100 tona plastike, toksičnih proizvoda i odbačenih ribarskih mreža. U ovim teškim vremenima i dalje pomažemo u borbi za ozdravljenje naših oceana, koja imaju važnu ulogu za zdravlje ljudi i zdravlje planeta - izjavila je Meri Krauli, osnivačica i izvršna direktorka Instituta "Ocean Voyages".

Procenjuje se da zagađenje plastikom svake godine uzrokuje smrt 100 miliona morskih životinja, a naučnici predviđaju da će do 2050. u okeanima biti više plastike nego ribe.

Sav prikupljeni otpad će se reciklirati i zbrinuti na propisan način, no čak i uz ovu rekordu količinu prikupljenog otpada severni Pacifik je i dalje najveće područje u svetu s ogromnim količinama plastičnog otpada. Institut Ocean Voyages planira nastavak ekspedicije čije će trajanje zavisiti o osiguravanju dodatnih donacija.

(Izvor: Ekovjesnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR