Glas Javnosti

NOVI KANCELAR AUSTRIJE KARL NEHAMER Tvrd stav prema migrantima, naklonjen Balkanu

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrija je dobila novog kancelara. Narodna partija (OVP) je jednoglasno imenovala Karl Nehamera za novog austrijskog kancelara i lidera stranke.

Nehamer, koji važi za bliskog saradnika nekadašnjeg kancelara Sebastjana Kurca u prvom obraćanju javnosti rekao je kako mu je velika čast što će moći da predvodi Narodnu stranku i da zahvaljuje Kurcu koji mu je „otvorio put“.

„Za mene je ovo velika čast što sam dobio poverenje da mogu da preuzmem partiju vodstvo stranke, jer je OVP sranka koja me uvek fascinirala. Privilegija je za mene da mogu da vodim tu stranku“, rekao je on.

Tvrd stav prema migrantskom pitanju

Nehamer važi za hardlajnera kada je u pitanju politika prema migrantima, a da će tako ostati naglasio je već u prvoj izjavi nakon što je objavljeno da će biti kancelar.

Ranije, Nehamer je bio na meti kritika zbog strogog stava o prijemu izbeglica iz Avganistana. On, ne samo da je odbijao da primi izbeglice iz Avganistana, već je želeo i da vraća tražioce azila u tu zemlju posle preuzimanja vlasti od strane talibana.

Nehamer se zalagao i za bližu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalne migracije, stavivši im na raspolaganje ljudstvo i opremu.

Sa Srbijom je negovao dobru saradnju sa pozicije ministra unutrašnjih poslova, a ove godine je posetio Beograd gde se sastao sa ministrima Aleksandrom Vulinom i Nikolom Selakovićem.

Inače, Nehamer je član vladajuće Narodne partije OVP i do danas bio je ministar unutrašnjih poslova Austrije. Na toj funkciji nalazi se od januara 2020. Prethodno je bio generalni sekretar OVP-a od 2018. do 2020. godine.

Na saveznim izborima 2017. godine izabran je za predstavnika partije u Beču. Tokom kasnijeg formiranja vlade, bio je član pregovaračkog tima OVP-a za oblast odbrane. Izabran je za zamenika predsednika parlamentarne frakcije OVP-a iste godine i imenovan je za portparola stranke. Iduće godine nasledio je Elizabet Kestinger i Stefana Štajnera na mestu generalnog sekretara OVP-a.

austriapolitics87223-21337407887223_b 

Na meti javnosti našao se posle terorističkog napada u Beču, 2.novembra prošle godine, a optuživan je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nisu sprečile atentat.

Tada je napadača okarakterisao kao „islamističkog teroristu“ i simpatizera Islamske države i priznao da obaveštajne službe nisu uspele da prenesu informacije koje su mogle da spreče napad. Krivicu je pripisao svom prethodniku Herbertu Kiklu, aktuelnom lideru Slobodarske partije (FPO), i skandalima u obaveštajnoj službi za borbu protiv terorizma.

Zbog toga je sproveo reformu obaveštajne službe, koju je završio pre nekoliko dana sa ciljem povećanja efikasnosti.

Nehamerovoj ženi i deci tada je data policijska zaštita jer je ministar nakon napada počeo da dobija smrtne pretnje.

Oženjen koleginicom iz stranke

Inače, budući kancelar je oženjen koleginicom iz OVP-a Katarinom Nehamer, sa kojom ima dvoje dece.

Prošle godine, nakon što je njegova supruga imenovana za portparolku Ministarstva odbrane, Herbert Kikl optužio je vladu da stavlja unutrašnju i odbrambenu politiku države „u ruke jedne porodice“.

austriapolitics58439-21337408058439_b 

Ekspresna rekonstrukcija Vlade

Dolazeći kancelar najavio je da će austrijska Vlada biti rekonstruisana u najkraćem mogućem roku. Imena novih ministara su već poznata. Na Nehamerovo mesto ministra unutrašnjih poslova dolazi drugi predsednik Državnog parlamenta Donje Austrije Gerhard Karner.

Naslednik Gernota Blumela, koji je dan ranije takođe poneo ostavku na mesto ministra finansija biće Magnus Bruner, državni sekretar za infrastrukturu.

Kratkoročni kancelar Šalenberg ponovo će biti ministar spoljnih poslova, a sadašnji šef resora Majkl Linhart će se verovatno vratiti u Pariz na funkciju ambasadora Austrije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR