Glas Javnosti

Novi izveštaj klimatologa i sportista upozorava na opasnost od vrućine tokom OI u Parizu

Svet
Autor: Glas javnosti

Novi izveštaj klimatologa i sportista upozorio je na opasnosti od ekstremnih temperatura tokom Olimpijskih igara (OI) u Parizu tokom leta.

„Intenzivna vrućina tokom OI u Parizu u julu i avgustu 2024. mogla bi da dovede do kolapsa određenih sportista, ili čak do njihove smrti“, upozorava se u izveštaju „Vatreni prstenovi“ (Rings of fire), koji su zajedno napisali nevladina organizacija Klimejt sentral (Climate Central), britanski akademici iz Portsmuta i 11. olimpijskih sportista.

OI će biti održane od 26. jula do 11. avgusta. Poslednjih godina Pariz su zahvatili toplotni talasi. Prošlog leta je više od 5.000 ljudi umrlo u Francuskoj zbog vrućine, prema podacima javnog zdravlja Francuske.


Studija je pokazala da Pariz ima najveću stopu smrtnosti od toplote među 854 evropska grada, zbog gustog stanovništva i malo zelenih površina.

U izveštaju se pozivaju organizatore velikih sportskih takmičenja, kao što su OI ili Svetsko prvenstvo u fudbalu, koji se obično održavaju u jeku leta na severnoj hemisferi, da preispitaju vreme održavanja tih takmičenja.

Studija podstiče organizacione komitete da poboljšaju planove rehidracije i hlađenja za sportiste i navijače kako bi izbegli rizik od toplotnog udara.


Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR