Glas Javnosti

Novi britanski premijer bi mogao na funkciju već danas

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak bi, kako izgleda, već danas mogao da postane novi britanski premijer i preuzme tu funkciju od Liz Tras, posle spektakularnog odustajanja od trke bivšeg premijera Borisa Džonsona.

Džonson je sinoć u saopštenju naveo da ima potrebnu podršku od 100 poslanika svoje vladajuće Konzervativne stranke da se kandiduje za novog premijera u internom stranačkom procesu, ali da odustaje od toga zbog podela u stranci.

„Proteklih dana sam, nažalost, došao do zaključka da to jednostavno ne bi bilo ispravno. Ne možete efikasno da vladate ako nemate ujedinjenu stranku u parlamentu”, rekao je Džonson.

Džonson je otišao sa mesta premijera početkom septembra, nakon brojnih skandala, a u subotu se vratio sa odmora na Karibima da ponovo uđe u premijersku trku posle ostavke njegove naslednice Liz Tras posle samo 44 dana na čelu izvršne vlasti, prenela je Beta.


Konzervativna stranka je posle odlaska Liz Tras, objavila skraćenu proceduru izbora novog šefa stranke, koji automatski postaje i premijer, tražeći da svaki kandidat ima podršku 100 kolega u parlamentu od ukupno 375 konzervativnih poslanika. Time je ostavljena mogućnost za samo tri kandidata. Takođe je određeno da novi šef stranke mora da bude izabran do petka.

Povlačenje Džonsona otvara put ka pobedi 42-godišnjem Sunaku, koji je izgubio u unutarpartijskoj trci za premijera protiv Liz Tras u septembru. Tras je podnela ostavku posle samo 44 dana na vlasti, pogođena finansijskom olujom izazvanom njenim planovima za velika smanjenja poreza.

Sunak, unuk imigranata indijskog porekla, koji je prošao kroz klasično obrazovanje britanske elite, bogati bivši bankar, bio bi prvi šef britanske vlade koji nije belac.

Tokom vikenda intenzivnog pregovaranja Sunak je juče objavio zvanično da se kandiduje.

„Hoću da oporavim našu privredu, ujedinim našu partiju i delujem za našu zemlju”, napisao je on na Tviteru obećavajući „integritet, profesionalizam i odgovornost”.

On je za sada jedini kandidat koji ima potrebnu podršku od 100 konzervativnih poslanika.


Drugi kandidat, ministarka za odnose sa parlamentom Peni Mordant, daleko je od tog broja. Njoj ostaje još nekoliko sati da to postigne, rok je danas rano popodne, pa taj zadatak izgleda teško ostvarljiv.

Ona je rekla da ostaje u trci, predstavljajući se kao neko ko može da ujedini partiju.

Ako dobije potrebnu podršku i ostane u trci uprkos brojčanoj prednosti njenog rivala Sunaka, onda članovi stranke treba do petka da glasaju onlajn da izaberu pobednika.

Ako ona ispadne iz trke, Sunak ostaje jedini kandidat, što znači da neće biti onlajn glasanja i on bi mogao već večeras da postane peti britanski premijer od referenduma o Bregzitu 2016, kada su počela velika ekonomska i politička previranja u Velikoj Britaniji. Pojedini poslanici kazali su da bi Mordant mogla da odustane od trke za premijera zarad jedinstva u stranci, dok su njeni bliski saradnici to negirali.

Sunak, zagovarač stroge budžetske politike, privukao je veliki deo svojih stranačkih kolega u vreme kada zemlja prolazi kroz tešku ekonomsku i socijalnu krizu, dodatno pogoršanu greškama Liz Tras koje su destabilizovale tržišta i oborile vrednost britanske funte.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR