Glas Javnosti

Nove evropske sankcije Rusiji 24. februara

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija će proglasiti nove sankcije protiv Rusije 24. februara na godišnjicu početka ruske vojne operacije u Ukrajini, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) u četvrtak u Kijevu.

Mi i naši partneri u G7 uvešćemo gornju granicu cena ruskih naftnih derivata, a do 24. februara, tačno godinu dana od početka invazije, imamo cilj da na snagu stupi 10. paket sankcija“, navela je Fon der Lajen konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Komersant, pozivajući se na AFP.

Fon der Lajen je takođe ocenila napore Ukrajine u borbi protiv korupcije, navodeći da je „teši što su sva (ukrajinska) antikorupcijska tela u pripravnosti i da efikasno otkrivaju slučajeve korupcije“.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je u januaru da EU nastavlja razgovore o novim antiruskim sankcijama. U 10. paketu sankcija, EU namerava da se fokusira na zatvaranje rupa u već postojećim ograničenjima. Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju u kojoj je pozvao na izbacivanje ruskih preduzeća Lukoil i Rosatom iz EU, kao i na obustavu uvoza uranijuma iz Rusije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR